Spira

Guidning av konstverket Lev! i Järnvägstunneln. Mittemot finns en bräda från Missenträsk med dagbokscitatet "Det gudomliga anspråket på mänskligt liv; Det måste rymma kärlek! Och någonting att skratta åt!" Bild: David Dahlberg

De går i mänsklig takt

Sakta vi går genom stan är guidade turer i lugn takt. I dag stiftar deltagarna närmare bekantskap med Sara Lidmans författarskap genom konstverket Lev!

Kultur för seniorer har tagit fram guidningarna för den som inte vill rusa, utan ta in stadens miljöer i »mänsklig takt«. Vandringarna är korta och anpassade även för personer i rullstol. Det kan vara en vinst bara att deltagarna tar sig till utflyktsmålet som stimulerar både kropp och själ.

- Just för seniorer är det extra viktigt att hålla igång, men det handlar också om att »vandra i själen«. Annars kan vi förtvina av kultur- eller stimulanssvält, säger samordnare Marie Lundin.

Allkonstverket Lev! vid Järnvägstorget är en mix av material och ljud. Citat och blommor med dialektala namn är utspridda på björkbilder tagna genom tågfönstret mellan Sara Lidmans hemby Missenträsk och Umeå. Genom dem smälter Lev! in i Björkarnas stad.

- Björkarna börjar nästan i vintergrönt nere vid tunneln, övergår till midsommargrönt och fortsätter ut i allén på Rådhusesplanaden, säger konstvetaren Ann-Catrine Eriksson, som är dagens guide.

- Lev! ger med många ingångar till att bekanta sig med Sara Lidmans författarskap, fortsätter hon.

Konstnärerna, som kallar sig FA+, har skapat en trafikvänlig tunnel, utan mörka, skumma hörn.

- Med pluset åskådliggör duon Ingrid Falk och Gustavo Aguerre sin samverkan med hantverkare, tekniker och oss alla som verket lever vidare genom, berättar Ann-Catrine.


Lyssnar andäktigt

Nere vid tunneln är fågelsången från Missenträsk stark. Vi följer rådet »tryck här«, intill en uppradning av västerbottniska bya-namn. Alla lyssnar andäktigt på inspelningen från boken Lifsens rot, med Sara Lidmans sjungande dialekt. Vår igenkänning av ord i en språkparlör har däremot brister.

- Tjuka och svidarn känner jag i alla fall igen. Det är hästklocka och små knott, säger Deanna Sterner, som gillar litteratur och konst och tycker att Lev! är lättare att förstå än en del annan ny konst.

Efter vandringen är det dags att smälta intrycken med fika i abf:s lokaler.

Vandringarna är ett samarrangemang mellan abf, pensionärsföreningarna Vi fem, Umeå kommuns Kultur för seniorer och Kultur och hälsa. De hålls ungefär en gång i månaden, med uppehåll under sommaren.

Senast uppdaterad: 9 juni 2014

Dela

Spira om: På vandring

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!