Spira

Filmfest i Tegs kyrka

En helg. Sju filmer. Många goda samtal. Det är förhoppningen inför Umeås första existentiella filmhelg den 7-9 november 2014.
− Det är ingen smal filmhelg med tunga hjärnskrynklarfilmer, utan filmer för alla, lovar arrangör Catrin Ström.

I november får Umeå sin första existentiella filmhelg. Under tre dagar förvandlas Tegskyrkan till biosalong och sammanlagt visas sju filmer i olika genrer och för olika åldrar, bland annat barn och konfirmander.

− Många, särskilt unga människor, använder film för att tolka livet och hitta hopp, säger studentpräst Susanne Dahl och nämner filmer som Avatar och Amelie från Montmartre som exempel på sådana hoppfulla filmer.

Under helgen berättar religions- och filmforskaren Tomas Axelson mer om varför film och bilder berör oss så mycket. Hans forskning visar att film kan ha en positiv roll i människors självläkande processer. Och att se på film kan göra att man blir bättre på att hantera existentiella frågor.

Tomas Axelson är engagerad i den årliga existentiella filmfestivalen i Falun. Dit har umebon Ann-Marie Mullins åkt flera gånger, men nu är hon glad över att Umeå får sin egen filmhelg.

− Jag är inte så förtjust i varken science fiction, action eller alltför romantiska filmer. Jag vill se film som problematiserar det som händer i mänskliga möten, säger Ann-Marie Mullins, som regelbundet går till Tegs filmklubb i Tegskyrkans källare.

− Det unika är möjligheten att prata om filmen efteråt, gärna med människor som man inte känner. Ett sådan forum måste arrangören tillhandahålla, säger hon.

Metoden som används kallas "Tala film − tala liv" och bygger på att alla kan dela sin upplevelse − utan att man behöver vara filmkunnig.

− Vi vill skapa goda möten och möjlighet till reflektion om det liv vi lever och önskar leva, summerar Catrin Ström filmhelgen som är en del av Svenska kyrkans satsningar under Umeå2014.

 

Går över gränser

Helgen är också ett försök att gå över de gränser som vi ibland sätter upp gränser mellan andligt och profant, finkultur och populärkultur, kyrka och samhälle.

− Det är en utmaning att låta kulturen få finnas på sina egna premisser. Vi måste inte lägga in kristna tolkningar för att den ska passa i kyrkorummet, säger Susanne Dahl. När människor blir berörda och delar en upplevelse är det Kristus för mig. Livet är ett, närvaron en.

Filmhelgen inleds med "Stockholm stories" som handlar om människans sökande efter kärlek och bekräftelse och avslutas med feelgood-filmen "The Lunchbo"x. Däremellan blir det filmmusik i kaféet, film i samarbete med Umeå Europeiska Filmfestival och kulturföreningen tvåpunktnoll, temagudstjänst samt stumfilm ackompanjerad av kyrkorgel och trummor i ljuset av kandelabrar.

− Det kommer att bli en helhetsupplevelse!

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Se och Tala - filmhelg i Tegs kyrka

Stumfilmen på lördagkväll ackompanjeras av kyrkorgel och trummor i ljuset av kandelabrar.

Tala film, tala liv

Samtalet efter filmen utgår från tre frågor:

  1. Vilken känsla har du efter filmen?
  2. Vilken person berörde dig?
  3. Vilken scen dröjer sig kvar?

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!