Spira

Anne-Marie Brändström går ofta en timme om dagen. Bild: Anna-Karin Drugge

Går i högklackat för hälsan

Anne-Marie Brändström går ofta en timme om dagen och har bättre kondition nu än innan hon fick sin MS-diagnos.
– Jag försöker gå hem från jobbet i stället för att ta bussen, vardagsmotionen är jätteviktig.

Hon promenerar så mycket att hon tror att folk känner igen henne.

- Jag går ofta på Haga men i kväll ska jag ut igen här nere vid älven, säger Anne-Marie Brändström och stegar på i rask takt.

Anne-Marie har högklackat, som hon alltid haft. Det är bra för att utmana balansen, men när hon ska gå de sex kilometerna från jobbet byter hon skor.

- Största skillnaden med ha MS är att jag måste planera min ork och vila mer än andra.

Anne-Marie hade tur att sjukdomen upptäcktes ganska tidigt och att det finns bra bromsmediciner. Paradoxalt nog är det mest medicineringens biverkningar som ger besvär. De som har ms finns i ett brett spektrum.
Anne-Marie är noga med att säga att hon bara talar utifrån sig själv.

- Jag har den lindrigaste varianten och har aldrig blivit jättesjuk.

När Anne-Marie fick beskedet hade hon svårt att ta det till sig, förlorade energin, fick utslag och tappade hår.

- Jag var inte den jag trodde att jag var: stark och aldrig sjuk. Det var en utmaning för mitt ego, men alla får vi våra diagnoser förr eller senare.Återkommer till promenaderna

Nu mår hon bra, jobbar halvtid och har bättre kondis än före diagnosen. Hon kom igen med hjälp av promenaderna, som hon alltid återkommit till även om hon också spelat tennis och sprungit.

- Att promenera sitter i ryggmärgen och går att anpassa så bra efter dagsform. Jag var skeptisk till det som träning tidigare, men det är oslagbart för att må bra. Jag blir av med negativ energi och efteråt känns det fantastiskt.

Anne-Marie går ofta en timme om dagen, med och utan labradoren Millie. Personer med MS behöver extra d-vitamin så Anne-Marie försöker promenera ute. Ändå var löpbandet en av hennes bästa investeringar.

- Vi som har ms är känsliga för mycket intryck och blir trötta, ibland kan det vara bättre av den anledningen att gå inne.

Hon testar gärna gränsen och går även om hon är lite trött. Hon vill vara i bra grundform för att enklare komma igen om hon skulle få ett skov. Anne-Marie hoppas också inspirera andra.

- Jag tänker inte att nu är jag sjuk och måste vara försiktig. Att utmana är bra för mig mentalt, säger Anne-Marie.

MS-skolan på Björkgården i Sävar har betytt mycket för henne liksom sjukhusets ms-team.

- Genom att hålla mig i bra form vill jag också ge tillbaka till samhället. Jag är så tacksam för sjukvården i Sverige, säger Anne-Marie som är från Australien.

Senast uppdaterad: 9 juni 2014

Dela

Spira om: På vandring

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!