Spira

Mahsa Haei, Niclas Olsson och Joel Assarsson berättar om sin tro utifrån varsitt föremål. Bild: Emil Nyström

Gnuggar den mot tänderna

Niclas Olsson plockar fram en smal träbit, tuggad till borst i ena änden, med en lukt som påminner om pepparrot. Han har borstat tänderna med en miswak ända sedan han konverterade till islam för drygt tre år sedan.

ar1402c_99_niclas- Man gnuggar den mot tänderna, som en vanlig tandborste. När jag varit hos tandläkaren säger han att det ser toppenbra ut!

Enligt islamisk tradition använde profeten Muhammed miswak, och han funderade på att begära att alla borstade tänderna före bön.

- Renlighet är väldigt central i den islamiska praktiken. För att bön ska vara tillåten ska man ha gjort en rituell tvagning, berättar Niclas Olsson.

Han betonar att det viktigaste i islam är läran som finns i Koranen och handlar om att ta sig bort från den materiella världen. Men religiösa ritualer är också viktiga, eftersom de kommer från profeten Muhammed och visar hur Koranen ska praktiseras.

- Vi tappar lätt perspektivet i vårt materiella universum och behöver ritualer som en påminnelse om att det finns något bortom det.

Niclas Olsson tycker att miswaken har gjort hans tänder lenare, och har också hjälpt honom till hälsosammare vanor.

- Jag snusade och ville sluta. När jag blev sugen på snus efter maten rengjorde jag i stället tänderna med miswaken, och har fått rena tänder i stället för fläckiga! 

Senast uppdaterad: 15 april 2014

Dela

Niklas Olsson, 25 år, arbetar som personlig assistent och med kundservice.

Bild: Emil Nyström

Tre personer, tre religioner, tre föremål

Möt Mahsa Haei, Niclas Olsson och Joel Assarsson. En är muslim, en kristen och en bahá'í. Här delar de med sig av sin tro utifrån en bok, ett armband och en tandborste i trä.

ar1402a_temat

Gud har 99 namn

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!