Spira

Anna Kristensen är curator för kyrkans konstprojekt Fyren och själv också verksam konstnär. Bild: Anna-Karin Drugge

Gör din egen tolkning av konsten

– Upplevelsen av ett konstverk är det viktigaste. En tolkning av verket kan öppna upp förståelsen, men också skapa förutfattade meningar, säger Anna Kristensen, curator för kyrkans konstprojekt Fyren under Umeå2014.

Anna Kristensen älskar konst, all typ av konst. Ibland funderar hon över hur enkla former och färger kan få henne att stanna upp och hjälpa henne att skapa mening i livet. Det handlar inte bara om att konst är vacker.

- Konst tillför en mänsklig aspekt. En väldesignad miljö utan konstverk kan vara fin, men känns torftig, eftersom det mänskliga tilltalet saknas. Så fort man sätter in ett konstverk för man också in en sorts själ, säger hon.

För Anna Kristensen är upplevelsen grunden, att förutsättningslöst låta sig drabbas av ett konstverk. Som ung blev hon själv gripen av bland annat Rembrandts målningar.

- Jag tyckte att han tog mig i handen och visade mig något om livet här och nu. Det var makalöst.

Att i förväg läsa vad andra sagt om ett konstverk är hon tveksam till, eftersom det kan göra det svårt att få syn på andra aspekter. Att efteråt ta reda på mer om verket och konstnären kan däremot öppna upp för en ny förståelse.

- En målning där jag enbart föll för färg och form var Magrittes The Menaced Assassin. Senare läste jag om hur han bland annat inspirerats av Pietà och det ledde till outtömliga tolkningar, minns Anna Kristensen.

I Svenska kyrkans konstprojektet Fyren deltar fyra olika konstnärer. De har alla olika uttryck, men förenas i projektets tema mörker och ljus. Att föra ihop kyrka med modern konst tycker Anna Kristensen är klockrent.

- Båda förhåller sig till existentiella frågor om vad en människa är, och lyfter fram många olika aspekter av det mänskliga som vi kan känna igen oss i och relatera till.

 

Se Annas egen utställning "S som i sik, O som i orre, R som i ripa, G som i gris", på Galleri Alva 5-30 september.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Tema Tolkning

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!