Bjud på pastellfärgade godsaker till påsk. Bloggaren Suzanne Bruks i Brån har skapat några recept speciellt för Spiras läsare.
– Det får gärna se svårt ut, men vara lätt, säger hon.
Text Ulrika Ljungblahd | 10 april 2014
Kategorier: Recept
På vardagarna arbetar Suzanne Bruks som försäkringsrådgivare i
Umeå. På helgerna åker hushållsassistent, strössel och sugarpaste
fram hemma i köket i Brån, Vännäsby.
I dag är hon inspirerad av påsk och gör ananasmuffins med
vitchokladfrosting, färgglada kokostryfflar och cake pops, alltså
kakklubbor, i form av små påskharar.
- Jag älskar cake pops. Jag blir så glad av att få bygga fram en
figur av relativt enkla medel.
Först ska hon göra muffinssmeten.
- Som grund använder jag receptet på sockerkaka som min mormor
lärde mig när jag var liten, berättar Suzanne, som lärt sig
bakningens grunder av mormor och mamma.
- Men de håller inte på och krånglar till det med sugarpaste,
tillägger hon och skrattar.
Sugarpaste, eller sockerpasta, påminner lite om marsipan i
konsistensen, men är lättare att arbeta med. Den kan färgas och
användas både för modellering och stansning.
Ett ännu enklare sätt att göra bakverken vackra är färgglatt
strössel och sockerpärlor.
Vispar smaksatt grädde till fluff
Medan muffinsen svalnar vispar Suzanne grädde som hon smaksatt
med vit choklad till vad hon kallar fluff. Fluffet kan även
smaksättas med godisbilar eller lakrits och användas som fyllning i
tårtor. I dag spritsar Suzanne det över muffinsen innan hon
dekorerar dem med blommor och sockerpärlor. Plötsligt har vanliga
muffins förvandlats till bakelseliknande cupcakes.
- Det är roligt med cupcakes eftersom de blir så vackra
tillsammans!
Det är dags att göra påskharar. Smeten av krossade Oreo-kex och
färskost har stått kallt en stund. Vi rullar bollar och fäster med
en dutt smält choklad på rosa plastpinnar. Bollarna doppas sedan i
smält candy melts, som finns i många olika färger och som stelnar
till ett sockerhölje.
- Det går bra med smält choklad också, men candy melts är så
lätt att arbeta med och blir hårt och bra när det stelnar, säger
Suzanne och fäster öron och nosar på hararna innan hon målar ögon
med hushållsfärg.
Under dagen hinner hon även göra kokostryffel och kinderägg
fyllda med apelsinchokladfluff.
Suzanne Bruks blogg finns på bakebelieve.blogg.se
Ananas-cup cakes med vit chokladfluff
Ingredienser
- Muffins:
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2,3 dl mjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 75 g smör
- 0,5 dl mjölk
- 250 g konserverad ananas
- Frosting:
- 150g vit choklad
- 3 dl vispgrädde
- ev 1 tsk vaniljarom
Gör så här:
Förbered frostingen: Värm grädden utan att låta
den koka. Smält ner den vita chokladen och rör till en jämn massa.
Smaksätt med vaniljarom. Förvara i kylskåp under natten, eller
minst 5 timmar.
Baka muffins: Sätt ugnen på 200 grader. Skär
ananasringarna i små bitar. Smält smöret och ställ åt sidan för att
svalna något. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda mjöl,
vaniljsocker och bakpulver i en bunke, sikta ner i äggblandningen,
och rör om. Tillsätt smör och mjölk och blanda till en jämn smet.
Rör ner ananasbitarna. Fördela smeten i muffinsformar, använd gärna
en muffinsplåt för att ge stadga åt formarna.
Grädda i ca 15 min. Låt muffinsen svalna helt.
Frosting och dekoration: Vispa upp den kalla
chokladgrädden till en fluffig frosting. Spritsa den över
muffinsarna. Garnera med strössel eller blommor av sugarpaste.
Cake pop-påskharar 30 st
Ingredienser
- 2 paket Oreos kex
- 150 g cream cheese
- 150 g vit choklad eller candy melts
- klubbpinnar
Gör så här:
Krossa kakorna i en matberedare tills konsistensen påminner om
malt kaffe. Blanda ner cream cheese och blanda till en smidig deg.
Rulla smeten till bollar. Smält lite choklad och doppa ena änden av
klubbpinnen i chokladen, trä sedan på en kakboll på pinnen.
Kyl klubborna en stund i kylskåp, så chokladen får stelna.
Stansa eller skär ut kaninöron i sockerpasta. Smält vit choklad
eller candy melts över ett vattenbad. Doppa klubborna i överdraget
en och en. Skaka av överflöd och ställ klubban åt sidan. Använd
antingen en frigolitbit eller en form fylld med socker för att
klubborna ska stå stadigt.
Fäst öronen uppe på kaninen innan överdraget stelnat helt. Låt
dem torka fast.
Rulla små bollar av sockerpasta till kaninens mun. Använd en
sockerpärla, eller färga lite sockerpasta, till nos. Sätt samman
delarna med vit choklad eller en kristyrblandning av florsocker och
vatten. Fäst kaninmunnen på klubban med kristyr.
Måla ögon med en pensel och svart hushållsfärg.
Kokostryffel, 20 st
Ingredienser
- 200 g vit choklad
- 0,8 dl vispgrädde
- 15 g smör
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl kokos + 1 dl kokos som färgas med hushållsfärg
Gör så här:
Hacka chokladen i bitar. Koka försiktigt upp grädden i en
kastrull och tag sedan av värmen. Rör ner chokladen i grädden.
Klicka i smöret och rör till en slät massa. Smaksätt med
vaniljpulver och 1 dl kokos. Låt tryffeln kallna och sedan stelna
helt i kyl.
Fördela lite kokos i en plastpåse, tillsätt några droppar
hushållsfärg och fyll påsen med luft. Skaka om tills alla flingor
är färgade.
Forma tryffeln till bollar och rulla dem i kokosen.
Fyllda chokladägg
Ingredienser
- 100 g Marabou apelsinkrokant
- 2 dl vispgrädde
- 100 g valfria nötter
- Kinderägg
- Garnering såsom kristyr, pulverfärg, strössel etc.
Gör så här:
Värm upp grädden utan att låta den koka. Bryt ner apelsinkrokant
i grädden och rör om tills den smält helt. Ställ åt sidan att
svalna. Förvara chokladgrädden minst 5 timmar i kylen, så den är
helt sval.
Vispa upp chokladgrädden till en mousseliknande
chokladfluff.
Hacka nötterna och rör ner i chokladmassan.
Dela Kinderäggen med en vass kniv till två halvor. Fyll den ena
halvan med chokladfluff.
Smält lite choklad och pensla längs med delningen av
chokladäggen. Lägg halvorna mot varandra och låt dem torka fast med
chokladen.
Garnera äggen valfritt!
Senast uppdaterad: 9 november 2017

Fyll påskägget med ätbara harar!
Bild: Suzanne Bruks

Ananas-cup cakes med vit chokladtopping är en av Suzanne Bruks tips för bakning i påsk. Foto: Suzanne Bruks
Bild: Suzanne Bruks

Publicerad i Spira
Nr 2 2014
På webben
10/4 2014