Spira

Bjud på färgglad kokostryffel i påsk. Bild: Suzanne Bruks

Gör egna sötsaker i påsk

Bjud på pastellfärgade godsaker till påsk. Bloggaren Suzanne Bruks i Brån har skapat några recept speciellt för Spiras läsare.
– Det får gärna se svårt ut, men vara lätt, säger hon.

Kategorier: Recept  Matlust 

På vardagarna arbetar Suzanne Bruks som försäkringsrådgivare i Umeå. På helgerna åker hushållsassistent, strössel och sugarpaste fram hemma i köket i Brån, Vännäsby.

I dag är hon inspirerad av påsk och gör ananasmuffins med vitchokladfrosting, färgglada kokostryfflar och cake pops, alltså kakklubbor, i form av små påskharar.
- Jag älskar cake pops. Jag blir så glad av att få bygga fram en figur av relativt enkla medel.

Först ska hon göra muffinssmeten.
- Som grund använder jag receptet på sockerkaka som min mormor lärde mig när jag var liten, berättar Suzanne, som lärt sig bakningens grunder av mormor och mamma.

- Men de håller inte på och krånglar till det med sugarpaste, tillägger hon och skrattar.

Sugarpaste, eller sockerpasta, påminner lite om marsipan i konsistensen, men är lättare att arbeta med. Den kan färgas och användas både för modellering och stansning.

Ett ännu enklare sätt att göra bakverken vackra är färgglatt strössel och sockerpärlor.

Vispar smaksatt grädde till fluff

Medan muffinsen svalnar vispar Suzanne grädde som hon smaksatt med vit choklad till vad hon kallar fluff. Fluffet kan även smaksättas med godisbilar eller lakrits och användas som fyllning i tårtor. I dag spritsar Suzanne det över muffinsen innan hon dekorerar dem med blommor och sockerpärlor. Plötsligt har vanliga muffins förvandlats till bakelseliknande cupcakes.
- Det är roligt med cupcakes eftersom de blir så vackra tillsammans!

Det är dags att göra påskharar. Smeten av krossade Oreo-kex och färskost har stått kallt en stund. Vi rullar bollar och fäster med en dutt smält choklad på rosa plastpinnar. Bollarna doppas sedan i smält candy melts, som finns i många olika färger och som stelnar till ett sockerhölje.

- Det går bra med smält choklad också, men candy melts är så lätt att arbeta med och blir hårt och bra när det stelnar, säger Suzanne och fäster öron och nosar på hararna innan hon målar ögon med hushållsfärg.

Under dagen hinner hon även göra kokostryffel och kinderägg fyllda med apelsinchokladfluff.

Suzanne Bruks blogg finns på bakebelieve.blogg.se

Ananas-cup cakes med vit chokladfluff

Ingredienser

  • Muffins:
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,3 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 250 g konserverad ananas

  • Frosting:
  • 150g vit choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • ev 1 tsk vaniljarom

Gör så här:

ar1402c_sotsaker

Förbered frostingen: Värm grädden utan att låta den koka. Smält ner den vita chokladen och rör till en jämn massa. Smaksätt med vaniljarom. Förvara i kylskåp under natten, eller minst 5 timmar.

Baka muffins: Sätt ugnen på 200 grader. Skär ananasringarna i små bitar. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna något. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke, sikta ner i äggblandningen, och rör om. Tillsätt smör och mjölk och blanda till en jämn smet. Rör ner ananasbitarna. Fördela smeten i muffinsformar, använd gärna en muffinsplåt för att ge stadga åt formarna.
Grädda i ca 15 min. Låt muffinsen svalna helt.

Frosting och dekoration: Vispa upp den kalla chokladgrädden till en fluffig frosting. Spritsa den över muffinsarna. Garnera med strössel eller blommor av sugarpaste.

Cake pop-påskharar 30 st

Ingredienser

  • 2 paket Oreos kex
  • 150 g cream cheese
  • 150 g vit choklad eller candy melts
  • klubbpinnar

Gör så här:

ar1402d_sotsaker

Krossa kakorna i en matberedare tills konsistensen påminner om malt kaffe. Blanda ner cream cheese och blanda till en smidig deg. Rulla smeten till bollar. Smält lite choklad och doppa ena änden av klubbpinnen i chokladen, trä sedan på en kakboll på pinnen.

Kyl klubborna en stund i kylskåp, så chokladen får stelna. Stansa eller skär ut kaninöron i sockerpasta. Smält vit choklad eller candy melts över ett vattenbad. Doppa klubborna i överdraget en och en. Skaka av överflöd och ställ klubban åt sidan. Använd antingen en frigolitbit eller en form fylld med socker för att klubborna ska stå stadigt.

Fäst öronen uppe på kaninen innan överdraget stelnat helt. Låt dem torka fast.

Rulla små bollar av sockerpasta till kaninens mun. Använd en sockerpärla, eller färga lite sockerpasta, till nos. Sätt samman delarna med vit choklad eller en kristyrblandning av florsocker och vatten. Fäst kaninmunnen på klubban med kristyr.

Måla ögon med en pensel och svart hushållsfärg.

Kokostryffel, 20 st

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 0,8 dl vispgrädde
  • 15 g smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl kokos + 1 dl kokos som färgas med hushållsfärg

Gör så här:

ar1402e_sotsaker

Hacka chokladen i bitar. Koka försiktigt upp grädden i en kastrull och tag sedan av värmen. Rör ner chokladen i grädden. Klicka i smöret och rör till en slät massa. Smaksätt med vaniljpulver och 1 dl kokos. Låt tryffeln kallna och sedan stelna helt i kyl.

Fördela lite kokos i en plastpåse, tillsätt några droppar hushållsfärg och fyll påsen med luft. Skaka om tills alla flingor är färgade.

Forma tryffeln till bollar och rulla dem i kokosen.

Fyllda chokladägg

Ingredienser

  • 100 g Marabou apelsinkrokant
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g valfria nötter
  • Kinderägg
  • Garnering såsom kristyr, pulverfärg, strössel etc.

Gör så här:

ar1404f_sotsaker

Värm upp grädden utan att låta den koka. Bryt ner apelsinkrokant i grädden och rör om tills den smält helt. Ställ åt sidan att svalna. Förvara chokladgrädden minst 5 timmar i kylen, så den är helt sval.

Vispa upp chokladgrädden till en mousseliknande chokladfluff.

Hacka nötterna och rör ner i chokladmassan.

Dela Kinderäggen med en vass kniv till två halvor. Fyll den ena halvan med chokladfluff.

Smält lite choklad och pensla längs med delningen av chokladäggen. Lägg halvorna mot varandra och låt dem torka fast med chokladen.

Garnera äggen valfritt!

Senast uppdaterad: 14 april 2014

Dela

Fyll påskägget med ätbara harar!

Bild: Suzanne Bruks

Ananas-cup cakes med vit chokladtopping är en av Suzanne Bruks tips för bakning i påsk. Foto: Suzanne Bruks

Bild: Suzanne Bruks

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!