Visst är det gott med både kantareller och lingon, men våga gå ett steg längre. Ta med en bra bok om svenska floran och du får snabbt ihop en både välsmakande och nyttig sallad.
Text Eva Gustafsson | 4 september 2014
Kategorier: Recept
Maria Eriksson är vår ciceron i växternas värld när vi träffar
henne strax utanför Vännäs en varm julidag. Med rejäla kliv i den
nästan meterhöga vegetationen går hon omkring och plockar bland
olika blommor och blad.
- Jag går och går när jag är ute i skogen, berättar hon med sin
växtbok i högsta hugg. Ibland händer det att jag går vilse, för jag
ser bara växterna framför mig!
Vid sidan om sin tjänst som undersköterska driver hon företaget
Bärande produkter, som arbetar just med användandet av växter i
bland annat kryddor och teer. Än så länge är det i liten skala, men
Maria vill ägna mer tid åt växterna.
- Kanske är jag lite av en eldsjäl. Ibland får mitt sociala liv
stå tillbaka. Jag kan gå ut och leta växter i stället för att
gå ut på middag.
Hon visar upp rölleka, som passar till te och för att krydda
fiskrätter. Hundkex, som tillhör de flockblommiga örterna, gäller
det att vara försiktig med. Det är lätt att förväxla de ätliga
växterna med de giftiga.
- Det är som med svamp, förklarar Maria. Det gäller att ha koll
och använda en bok om floran. Känns det osäkert så ät inte!
Själv har hon någon gång stoppat i sig något olämpligt, men det
har aldrig blivit allvarligare än kliande utslag och svullnad i
munnen. Visserligen är det viktigt att vara aktsam, men det finns
så mycket gott som vi bara kan plocka med oss från ängar och
skogar.
- Det går att hitta kamomill, daggkåpa, ängssyra och
maskrosblad, berättar hon. Ju spädare och ljusare gröna blad, desto
godare.
Vansinne att importera hallonblad
Maria erkänner att hon inte är så bra på att komma ihåg namnen
på alla växter. Hon ser bilder på dem i huvudet, sedan letar hon
och när hon hittar dem minns hon vad de heter.
- Jag har bara hållit på seriöst i ett år, säger hon. Det var
när barnen började bli lite större som jag ville göra något mer av
mitt intresse.
Hemma finns sjuårige Noel, som är lite av familjens avsmakare
och Alva, 12 år, som har idéer kring hur de olika förpackningarna
ska utformas. Maria vill gärna utveckla sitt företag mer, men då
skulle hon framför allt behöva en driftig affärsperson som kan
hjälpa henne vidare.
- Jag är lösningsfokuserad och vill alltid försöka saker bättre,
förklarar hon. Till exempel så importerar vi hallonblad från Polen!
Hallonblad, som vi har fullt av här hemma, det är ju
vansinnigt!
Medan fotografen och jag tar en paus efter att ha lyckats snärja
in fötterna rejält i några växtrankor försvinner Maria bland
buskarna. När hon kommer tillbaka har hon sin bok i ena handen och
i den andra en hel bukett av olika växter.
- Titta! Det är som en hel sallad!
Sedan är exkursionen slut för denna gång och vi åker hem till
Maria och festar på godis-stänger av hallon, blåbär och
tranbär.
Bärgodis
Ingredienser
- Bär, exempelvis blåbär, hallon, äpple, päron eller mango
Gör så här:
Mixa bären eller frukten ordentligt.
Sila bort kärnor om du vill.
Smaka av och söta med honung efter tycke och smak.
Bred ut smeten på en plåt, täck med plastfolie. 350 gram smet
täcker ungefär en vanlig plåt.
Torka i ugn på max 35 grader och med luckan på glänt.
När ytan torkat ska plattan vändas.
Dra bort plasten. Låt torka ytterligare.
Skär upp i önskad storlek.
Senast uppdaterad: 4 september 2014

Maria Eriksson, ciceron i växternas värld.
Bild: Stina Nordin

Visst är det gott med både kantareller och lingon, men våga gå ett steg längre. Ta med en bra bok om svenska floran och du får snabbt ihop en både välsmakande och nyttig sallad.
Bild: Stina Nordin

Publicerad i Spira
Nr 4 2014
På webben
4/9 2014