Spira

Bild: Anna-Karin Drugge

Gör Spiras korsord mellan körsången

»Kruciverbist och körsångare« på 15 bokstäver?
Rätt svar är förstås Anders Perstrand. Med hjälp av finskt rutpapper, kautschuk och Svensk baklängesordbok har han konstruerat 110 korsord i Spira. Dessutom sjunger han både i kyrkokör och swingkvartett.

Kategorier: Spira möter 

Kruciverbist betyder korsordsmakare och är ett av alla ord som Anders Perstrand samlat på sig under sina år som korsordskonstruktör. Vid det runda matbordet i vardagsrummet i centrala Umeå skapar han ett 20-tal korsord per år till tre olika tidningar. Sedan 1996 har det exempelvis blivit sammanlagt över 100 korsord i Spira.

Intresset för ord och klurigheter tog fart redan som barn då familjen gick in med liv och lust i brädspelet Alfapet, som var nytt i Sverige på 50-talet.

- Till slut kände vi igen ådringen på bokstavsbrickorna i trä så vi fick stoppa brickorna i en tygpåse innan vi drog dem, minns Anders Perstrand.

Som tonåring blev han scoutledare och fick ansvaret att skapa ordgåtor och annat knep och knåp till de återkommande klurkvällarna. Sitt signum, AP, som han karvade med kniv under tiden som »vargunge« använder han fortfarande som signatur på alla sina korsord.

Som inspiration till sina korsord använder Anders i Spiras fall artiklar från det aktuella numret. Läsarna av iogt-nto:s tidning Accent får ofta korsord inspirerade av de gruppresor som Anders Perstrand och frun Birgit Karlsson gör utomlands ett par gånger per år.

- Jag tar sällan foton av gruppen som tittar på en kyrka, i stället vill jag fånga lite udda bilder i gatulivet, säger Anders och berättar om senaste resan i spanska Katalonien där han fotade vildsvinsklövar i form av en klädhängare på en loppis.

- Det kan man ju bara inte missa! Kanske blir det ett vildsvinstema snart.

 

Snyggt i nedre högra hörnet

När bilden till korsordet är vald börjar själva ordflätandet. I ett block med rutade blad - en finsk version med 7 x 7 mm stora rutor - markerar han rätt antal rutor vågrätt och lodrätt och börjar skriva ord.

- Det gäller att få det snyggt här i nedre högra hörnet, utan vare sig svarta streck eller andra markeringar, säger Anders Perstrand. Därför gör jag först klart det hörnet och jobbar sedan uppåt mot bilden.

Som ovärderlig hjälp har han Svensk baklängesordbok där man alltså kan slå upp slutet av ord. Det finns till exempel flera sidor med ord som slutar på -erad. Nära till hands på bordet ligger också synonymordbok, uppslagsverk och förstås suddgummi - eller kautschuk som Anders säger.

Efter att själva ordflätan är färdig är det dags för nästa utmaning; att hitta på så kallade nycklar till orden, alltså ledtrådarna. Ledtråden hymn kan bli lovsång, gnistbrist blir apati och försämrar smak på två bokstäver blir bi.

- Det får gärna vara lite klurigt, säger Anders Perstrand, som själv uppskattar smarta associationer när han löser korsord.

Han minns fortfarande sin pappas reaktion på en korsordsnyckel i tidningen Röster i radio-TV. »Har man aldrig sett förut?«

- Lösningen är förstås akter. Det gäller att betona rätt!

 

Träffades i kyrkokören

Anders favoritkonstruktörer är duon Stina Berge och HC Nygårdh som gör korsord för tidningen VI. Förutom VI prenumererar Anders och hustrun Berit på tre olika krysstidningar samt korsordsstinna Allers. Tidningarna sorteras på förfallodag och när korsorden är lösta - »ett ickefärdiglöst korsord är mycket irriterande« - skickas de in.

- Inte kan man bara kasta ett korsord man har jobbat med. Då kan vi hellre kosta på ett kuvert och frimärke. Numera gäller ju ett vanligt frimärke upp till 100 gram också så det har blivit billigare för oss korsordslösare.

Han och hustrun delar inte bara det brinnande intresset för korsord. De delar även sångglädjen och kärleken till musiken. Tillsammans brukar de sjunga och spela på olika föreningsarrangemang. Träffades gjorde de i Ålidhems kyrkokör för drygt 30 år sedan. Och båda sjunger fortfarande i kören.

- Jag är nog äldst både till ålder och antal tjänsteår, kommenterar Anders, som är en av tre tenorer och totalt ett 30-tal sångare.

- Jag är inte så värst from, men det är så bra musik! Och kören ställer höga krav på sångarna, säger han som en förklaring till de många åren i kören.

 

Mäktigaste musiken

I adventstid är det bråda dagar som sångare och musiker. Anders vill hinna med både kyrkokörens och Umeå manskörs framträdande samtidigt som han har flera spelningar på föreningsträffar och Axlagården med sina andra två konstellationer - swingbandet Patina och folkmusikgruppen Blåbärspojkarna.

- Advent har ju den mäktigaste musiken, säger Anders Perstrand och nämner sina två favoriter O, helga natt och Otto Olssons klassiska Advent.

Just att repertoaren ofta byts ut i kyrkokören är en lockande utmaning.

- Vi sjunger en månad på ett visst tema och sedan lämnas noterna tillbaka.

Moderna hjälpmedel som att lära sig stämmor via datorprogram har han inte fastnat för.

- Jag läser noter så pass hyfsat att jag vill se hela partituret. Då kan jag följa en stämma vågrätt och ackorden lodrätt.

Vågrätt och lodrätt. Så var vi tillbaka vid korsorden. När Anders gjort klart ett korsord agerar Birgit korrekturlösare. Ett faktafel eller ännu värre - ett stavfel - vore rena mardrömmen för en korsordskonstruktör som fortfarande minns det enda ord han någonsin stavat fel på. Det var i småskolan som ett streck hamnade fel och Tuppen blev Fuppen.

Senast uppdaterad: 11 december 2014

Dela

Intresset för ord och klurigheter föddes på 50-talet när familjen spelade brädspelet Alfapet.

Bild: A A

Anders Perstrand konstruerar sina korsord vid matbordet i vardagsrummet.

Bild: Anna-Karin Drugge

Bild: Anna-Karin Drugge

Senast jag...

... utökade en samling: Köpte en modellbil typ Dinky Toys i San Marino i oktober.

... bokade en resa: Det bär iväg till Pärnu över nyår på spa.

... skrattade: På en föreläsning om hjärnan hos Aktiva Seniorer i Vasakyrkan.

... grät: Jag blev riktigt svettig i ögonen på ett välbesökt tempelriddarmöte i Örebro i helgen då 75 TR-bröder från hela landet avslutningsvis sjöng Härlig är jorden unisont och kraftfullt med tonartshöjning i vers 2.

... njöt av livet: När jag nyligen repade mig efter magsjuka.

... hade en låt på hjärnan: När jag planerade ett musikkryss till ett framträdande här i stan.

3 tips till nybörjare!

1. Börja med de korta orden

2 Titta på bilden och associera

3. Skriv inte med bläck

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!