Spira

Här börjar den 23 km långa leden, Tavelsjö runt. Bild: Ulrika Ljungblahd

Hoppas fler ska vandra runt sjön

Nästan varje helg går Carina Nordström och Mats Forsberg de 2,3 milen runt Tavelsjön. Nu har de startat facebookgruppen "Tavelsjö Walks" för att fler ska få upp ögonen för den vackra leden.

- Det är en jättevacker led, jag älskar att gå den där svängen, säger Carina Nordström, som redan före påsk hade gått fem gånger runt sjön.

Carina och Mats bor bara ett stenkast från Tavelsjöleden och vid 9-tiden på antingen lördag eller söndag snörar de på sig skorna och vandrar iväg. Medan snön fortfarande låg kvar fick de byta skor halvvägs i vackra Haddingen. Nu kan de bara njuta av vyn under sin fikapaus. Vandringen är varierad, med utsikt över sjön, på grusvägar i skog och vid berg. Enda nackdelen är den korta sträckan som än så länge går längs länsväg 363.


Trötta och nöjda efteråt

Knappt 4,5 timme senare är de hemma igen - trötta men glada.

- Det tar ungefär lika lång tid som att spela 18 hål golf, säger Mats och skrattar. 2,3 mil kan vara en sträcka som både avskräcker och lockar. Det är en lagom utmaning. Man har lite ont i kroppen när man är tillbaka, men det är en skön smärta.

- Det är totalt mindfulness att gå. Man rensar ut allt, säger Carina.

Via Facebook-gruppen Tavelsjö Walks hoppas Carina och Mats locka fler att gå runt sjön - den som vill är välkommen att göra dem sällskap. De har även idéer om en välgörenhetsvandring, cykeluthyrning med picknickkorg och nattvandring.

- Det finns hur mycket kul som helst att göra. Leden är en riktig pärla och har potential att locka folk från både Umeå och inlandet!

Senast uppdaterad: 9 juni 2014

Dela

Mats Forsberg och Carina Nordström.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Leden Tavelsjön runt invigdes år 2012. Den är 23,5 km lång och anpassad för vandring, cykling och ridning. Leden börjar vid kyrkan i Tavelsjö, men det går förstås att börja var som helst efter sträckan. Leden passerar Svenska kyrkans lägergård och kapellet Svedjan.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Carina och Mats tipsar!

  • Använd bra skor - gärna med lite hårdare sula än löparskor!
  • Tejpa hälarna första vandringen så slipper du skavsår!
  • Ta med vatten och något ätbart som ger energi!
  • Lyft blicken och njut av naturen!

Spira om: På vandring

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!