Spira

Andreas Nilsson spelar gitarr under Blå träffen i Grisbackakyrkan. Till höger står Britt-Mari Jonasson och Sofia Forsell. Bild: Peter Lindegren

"Jag är här varje onsdag"

Lördag den 7 juni hålls första Blå festival!
Arrangörer är bland andra Blå träffen. Spira hälsade på en onsdagkväll i Grisbackakyrkan.

Kategorier: Spira besöker 

Många av besökarna är trogna Före fikat på Blå träffen är det andakt. Sången om lammet är veckans absoluta höjdpunkt för Stefan Gustafsson som alltid får gå fram och göra rörelserna.

Före fikat på Blå träffen är det andakt. Sången om lammet är veckans absoluta höjdpunkt för Stefan Gustafsson som alltid får gå fram och göra rörelserna.

Varje dag ser han klippet hans assistent lagt ut på Youtube. När det är dags, nästan innan Gud som haver är slut, säger han »Lammet«  och skyndar fram. Han ler, gör rörelserna och sjunger: "Jesu lilla lamm jag är, på sin axel han mig bär…"

Kvällarna börjar 1,5 timme tidigare när alla hälsas välkomna personligen innanför entrén i Grisbackakyrkan och får ta på sig knappen de själva gjort med sitt namn. De flesta som kommer har funktionsnedsättningar av något slag.

Blå träffen har alltid samma upplägg för igenkänningens skull, även om en programpunkt byts ut varje vecka.

- I dag ska vi göra tårta. Tolv personer åt gången gör tårta och de andra får laminera, måla eller lyssna på högläsning, säger Ragnhild Pelo, diakon i Grisbackakyrkan.

Den stående Ja må du leva-sången, passar extra bra i dag med tanke på tårttemat. Det är alltid någon som fyllt år eller haft namnsdag och som får gå fram. I kväll går hyllningarna till veckans namnsdagsbarn, Jonas Nyström och Lotta Jaktin.

Det är inte bara Stefan som tycker att Blå träffen är bäst på hela veckan så sommaruppehållet är inte populärt. De flesta är stammisar och känner varandra sedan skoltiden.

Teres Norman börjar klippa ut bilder på bilar hon ska plasta in.

- Jag älskar katter, bilar och pyssel och bor på Teg. Jag är här varje onsdag, jag måste hit.

 

Lätt att känna sig välkommen

De som gör tårtbitar sätter sig vid ett långbord i matsalen och skriver först sitt namn på en papperstallrik. På bordet står chokladsås, vaniljsås, vindruvor och andra smaskigheter.

Margith Andersson är klar med sin tårtbit och noga med att ställa undan den i köket. När de bakade semlor försvann nämligen hennes på något ouppklarat vis.

- Jag tycker om att baka sockerkaka och är här varje onsdag, berättar hon.

Stefans ledsagare Ines Lucker förklarar att det är lätt att känna sig välkommen här.

- Alla är så hjärtliga och glada och du kan komma även om du inte känner någon, med eller utan ledsagare. Det är självklart att vi hjälper varandra.

På Blå träffen arbetar alltid tre anställda från kyrkan och fem volontärer.

- Allt började för snart 30 år sedan efter en konfirmation i särskolan. Det är ett roligt och viktigt arbete, säger Katrine Ruuth som varit volontär i åtta år.

Inger Strömberg tittade in första gången för ungefär fem år sedan.
- Jag tyckte det såg trevligt ut och som pensionerad diakon från Alnön, tyckte jag det var roligt att vara med.

Senast uppdaterad: 9 juni 2014

Dela

Det är lätt att känna sig välkommen i gänget.

Bild: Peter Lindegren

Kyrkan är fylld av glädje och sång.

Bild: Peter Lindegren

Bild: Peter Lindegren

Bild: Peter Lindegren

Blå festival

När?
Den 7 juni var Blå träffen med och arrangerade Blå festival i Tegs kyrka.

Vad?
En kulturfestival för alla, men i synnerhet för och med människor med olika funktionsnedsättningar.

Hur?
Musik, olika typer av skapande återbruk, dans, modevisning med mera. Festivalen anordnas i samband med Umeå 2014 och har fått bidrag från Kulturskjutsen.

Läs mer om Blå festival!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!