Ute blåser det kallt och havet har vita gäss på vågkammarna. Inomhus sprakar elden i kaminen och en värmande fisksoppa står på matbordet.
– Varsågoda, bjuder Lars Eklund som är kock och värd denna lördagseftermiddag.
Text Eva Gustafsson | 11 december 2014
Kategorier: Recept
Det är ingen överdrift att säga att vi är på besök hos en man
som älskar fisk och som gärna äter det alla dagar i veckan.
- Jag läste i tidningen att många människor lider av brist på
d-vitamin och borde tillgodose behovet med vitaminer. Det vore
bättre om de åt fisk i stället!
Lars Eklund är fritidsfiskare och bjuder i dag på en mustig
soppa med sik och blåmusslor kokta i vitvin och hemgjord fiskfond.
Stugan ute vid Rovögern, utanför Täfteå, är basen för hans fiske
och han arbetar också härifrån så mycket han kan.
- Jag är teoretisk kemist och designar tillverkningsprocesser
för läkemedel. Det är kanske därför jag fascineras av att laga mat,
för även med precis samma ingredienser blir resultatet aldrig exakt
likadant.
Lars Eklunds arbete tog honom och familjen till Karlskoga för
tjugo år sedan, men förra året flyttade de tillbaka igen. Själv
säger han att det var fisket, stugan och vännerna som drog.
- Städer att arbeta i finns överallt, men stugan finns bara
här.
Dottern Elin har samma känsla för det gamla huset som Lars och
bor hellre härute fast hon har en studentbostad i Umeå. Det går
bättre att plugga här tycker hon.
- Kärleken till havet finns nog i mina gener, säger hon och ler,
men erkänner att hon inte är någon fiskare som pappa. Jag följer
gärna med i båten, men bara när det är soligt och varmt!
Bjuder på surströmming på annandagen
Lars intresse började redan när han var pojke och tillsammans
med bröderna Björn och Lars Lundgren var hjälpreda åt fiskaren
Helge Sundström.
- Han visste var varenda sten fanns och när det var dimma
navigerade han med klocka och kompass, berättar Lars. Vi lärde oss
grunderna av honom och det sitter kvar även om vi har mer moderna
hjälpmedel nu.
Det var den kunskapen som fick de tre vännerna att starta sitt
gemensamma företag för två år sedan. När de åt surströmming
tillsammans funderade de kring varför det inte finns någon
tillverkning av denna i Västerbotten. De tänkte på hur det måste ha
sett ut på somrarna på 1800-talet när alla lämnade Umeå för att
fånga strömming och de ondgjorde sig över de tomma
fiskebodarna.
- Vi tyckte att det var tragiskt att den traditionen dött ut och
vi ville återskapa lite av det, säger Lars och avslöjar att han
vill införa en ny tradition till jul med surströmming på
annandagen. Då har alla tröttnat på den vanliga julmaten och vad
kan passa bättre än en riktig klämma!?
Soppan har puttrat klart och ställs fram på bordet som Elin
dukat och gjort lördagsfint med servetter vikta till små
solfjädrar. När vi sätter oss och börjar njuta av soppan erkänner
Elin lite generat att hon är lite av familjens svarta får.
- Jag tycker faktiskt inte om surströmming!
Het fisksoppa på Eklunds vis
Ingredienser
- 3-4 stora bananschalottenlökar eller 5-6 vanliga
- 1 nätkasse blåmusslor
- 2 dl torrt, vitt vin
- 4 dl krossade tomater
- 4 dl vatten
- 0,5 dl färdig fiskfond, eller hemgjord
- 0,5-1 msk sambal oelek
- 3 msk torkad timjan
- 5 dl grädde
- 25-50 gram smör
- Salt, vitpeppar
- 4-5 stora sikfiléer, eller 7-8 små filéer (abborre, torsk, vitling eller sej går också, men det bör vara vit fisk)
Gör så här:

Lägg fiskfiléerna på hushålls- eller
tidningspapper. Salta med ca 0,5 tesked per filé och dra några varv
på pepparkvarnen.
Skölj musslorna. Knacka med en
bordskniv på skalet på musslor som öppnat sig. Om den inte sluter
sig kasta bort den. Skrapa bort eventuellt »skägg« med kniven.
Finhacka löken och fräs den mjuk i
smör i en rostfri gryta på låg värme. Tillsätt vinet, höj
temperaturen så att vätskan sjuder och alkoholen kokar bort.
Häll i musslorna och sjud under lock
tills musslorna öppnat sig + 2 minuter till. Detta för att
musslorna ofta varierar i storlek.
Ta upp musslorna med hålslev. Knacka
på skalet med en bordskniv på musslor som ej öppnat sig. Kasta de
musslor som fortfarande är slutna och ställ de övriga åt sidan.
Tillsätt krossade tomater, fiskfond,
sambal oelek, timjan och grädde. Koka i 15 minuter för att
reducera.
Skär sikfiléerna tvärs över i 3-4 cm
breda bitar och tillsätt i grytan. Koka försiktigt i 2-3 minuter
tills fisken är genomkokt. Ta upp en bit och kontrollera. Den ska
vara vit rakt igenom, men ej falla sönder. Smaka av med salt och
peppar. Tillsätt ytterligare fiskfond om du önskar.
Ta grytan från plattan och tillsätt musslorna. Rör om försiktigt
så att musslorna »väts« och blir varma. Garnera med några kvistar
färsk timjan och servera.
Senast uppdaterad: 11 december 2014

Bild: Peter Lindegren

Lars Eklund
Bild: Peter Lindegren

Publicerad i Spira
Nr 6 2014
På webben
11/12 2014