Spira

Isak Stenudd, sommarguide i Backens kyrka. Bild: Stina  Nordin

Kyrkguiden: "Historia är som sanna sagor"

– Jag skulle inte kunna ha en bättre arbetsmiljö – här är så rofyllt!
Isak Stenudd var sommarguide i Backens kyrka och tipsar om några höjdpunkter.

Backens kyrka i Umeå landsförsamling har öppet varje vardag under juli månad och många besökare får en guidad visning av Isak Stenudd, som i år jobbade här för tredje året i rad.

- Jag träffar nya människor hela tiden, säger han. Människor jag aldrig skulle ha träffat annars. Det är allt folk som gör det här roligt.

Första året tyckte Isak att det var nervöst att prata inför folk, men nu är han trygg i sin roll. Han har också lärt sig en del om kyrkan och dess historia av besökarna. Just historia är ett stort intresse.

- Jag har tyckt om historia ända sedan jag var liten, berättar han. Det är som sanna sagor, något som är äkta och på riktigt.

Redan innan sin första guidning kunde han en hel del om Backens historia. Han har läst gamla sockenbeskrivningar från 1700-talet och även om språket är från äldre tider, så går det att förstå av sammanhangen.

- Historia är så fascinerande. Vi kan se spår i dag av det som hände för länge sedan och allt kommer därmed närmare.

 

Dopfunt från 1300-talet

Isak visar inte bara runt i själva kyrkan utan också på kyrkogården som omger den. Det finns en del speciella gravar, som besökare vill se. Han har läst om kyrkogården, men också pratat med de som jobbat här längre.

- Jag är nog ganska ambitiös. Folk ska kunna komma hit och få svar på sina frågor.

Isak har några föremål som han gärna pekar på lite extra under guideturerna, som den gamla dopfunten. Kuppan, överdelen, är från 1950-talet, men själva foten är ända från 1300-talet och fanns i den träkyrka som stod här innan stenkyrkan byggdes.

- Tänk på hur många barn som döpts i den, säger han. Det är en svindlande tanke!

Takkronan i Bönens kapell är ett annat guldkorn, som Isak gärna visar.

- Det är lätt att missa den och bara titta på de större som hänger inne i själva kyrkorummet, säger han. Själv tycker jag att den är värd en extra titt.

Senast uppdaterad: 4 september 2014

Dela

Historia är som sanna sagor, säger Isak. Något som är äkta och på riktigt.

Bild: Stina  Nordin

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!