Spira

Kyrkomusikerna Jenny Lindberg, Åsa Lindley, Erik Wäcklén, Christina Isacson och Mariann Lestander provsjunger några av de 180 psalmer som ska sjungas under psalmmaraton på Kafé Station den 8 november. Bild: Lina Eriksson

Laddar för psalmmaraton

Nästan två hela dygn, eller en hel arbetsvecka. Så lång tid skulle det ta att sjunga igenom alla 800 sångerna i Svenska psalmboken. Så till Umeås första psalmmaraton den 8 november har fem kyrkomusiker valt ut drygt 20 psalmer i var och en av de åtta kategorierna i psalmboken.

Bland de totalt 180 psalmerna finns förstås kändisar som "Blott en dag" och "O, store Gud", men också mindre bekanta och nya favoriter som musikerna upptäckt när de spelat igenom alla sångerna.

- Vi vill ha med psalmer som många kan sjunga med i utan att ha övat, säger Mariann Lestander, kantor i Mariakyrkan.

Hon och Erik Wäcklen är projektledare för "Livets eget soundtrack". I februari hölls en konsert med koraler under Umefolk och i maj arrangerades en flashmob när centrum fylldes med sångare som stämde in i en sommar-
psalm. Dessutom har flera kyrkor haft särskilda psalmkvällar.

Psalmmaratonet är ännu ett sätt att göra psalmerna synliga utanför kyrkväggarna.

- Vi vill lyfta fram den kultur som gudstjänstsångerna är, säger Erik Wäcklén.

Själv är han uppväxt med psalmskatten, även om han tidigare inte reflekterade över hur mycket den betytt.

- Ibland får jag kommentarer att mina egna kompositioner har ett tonspråk som präglats av psalmens, säger han. Och det vore väl konstigt annars eftersom allt ger influenser."Grisbacka kyrkans soundtrack"

Psalmer är i första hand gudstjänstsånger och Mariann tycker fortfarande att det är roligt att välja sånger till gudstjänsterna. Sånger hon sjöng på 70-talet till gitarr - som Guds kärlek är som stranden - ingår nu i psalmboken. Och första psalmen är viktigast, den sätter tonen för resten av gudstjänsten.

- Visst finns det psalmer vi sällan sjunger, exempelvis för att texterna är väldigt dömande.

Ett par som hon däremot gärna sjunger är psalm 178 "Som skimret över hav och sky" och nr 90 "Blott i det öppna". På Grisbacka har nr 826 "Gå med Gud" blivit en favorit.

- Jag brukar säga att den är Grisbackakyrkans soundtrack. Den är jättejättefin och passar bra till den sorts kyrka vi är, säger Erik.

Någon kyrkorgel blir det inte till psalmerna på Kafé Station. Då ackompanjeras sångarna av piano, gitarr och förhoppningsvis trummor och tramporgel. Vem som vill är välkommen att sjunga med - i en enda favoritpsalm eller i flera timmar.

- Folk kommer att få psalmböcker att bläddra i. Vi kommer inte att projicera en enda rad på väggen, säger Erik och skrattar. Vi ser det här som folkbildning.

Psalmmaraton pågår lördag den 8 november kl 12-20 i inre rummet på Kafé Station.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Vad ska jag sjunga när...

»Det finns en psalm för varje tillfälle« hävdar psalmprojektet Livets eget soundtrack. Upp till bevis! kontrar Spira och utmanar med fyra scener från vardagen.

Vad kan jag sjunga när...

...jag är stressad oc h inte räcker till?

ar1405c_psalm

Ps  762 »Du är en bön« av Ingemar Johansson

 

... jag slås av storheten i naturen?

ar1405d_psalm

Ps 23 »Tack gode Gud för allt som finns« Text: Franciscus av Assisi, Olof Hartman«

 

... livet gör ont och någon saknas mig?

ar1405e_psalm

Ps 769 »Gud i dina händer« Text: Anna-Maria Kaskinen, Per Harling

 

... jag nästan bubblar över av glädje?

ar1405f_psalm

Ps 602  »Så länge solen värmer jorden« av Per Harling

Livets soundtrack

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!