Spira

Johan Lundström, Margareta Berglund, Yuphin Kongkhan, Britt-Inger Björnehall, Mia Björkman och Nazim Imeri är en del av den glada arbetsstyrka som ser till att köket på Fridhemsgymnasiet levererar bra mat varje dag. Bild: Peter Lindegren

Mättar 3 000 elever per dag

Krav på näringsriktighet, råd från livsmedelsverket och leveranstider som ska hållas - det är ingen barnlek att laga bra skolmat. På Fridhemsgymnasiet lagas mat till 3 000 elever varje dag!

Kategorier: Recept  Matlust 

Jag och fotografen hinner inte komma långt in i Fridhemsgymnasiets kök förrän vi vänligt men bestämt blir stoppade. Utrustade med skoskydd, vita plastrockar och hårhättor får vi lite senare fortsätta in i köket.

- Det här räknas som skyddsområde, förklarar chefskocken Nazim Imeri medan han visar runt bland frysar och kylar. Hygienen är viktig och vi är noga med att hålla rent.

Överallt står det vagnar med stora plåtbleck, som morgonen därpå ska packas med mat och transporteras till olika skolor runt om i Umeå. Förutom det egna gymnasiet är det sjutton andra ställen som ska ha lunch varje dag och totalt lagar personalen 3 000 portioner om dagen!

- Det kanske ser ut som ett kaos, men vi som jobbar vet var vi har allt, säger Nazim.

Några av de skolor som får sin mat härifrån vill ha all mat lagad och varm medan andra värmer luncherna och kokar tillbehör som ris, potatis eller pasta. Alla vagnar ska också ha en detaljerad lista med alla de ingredienser som finns i sändningen för dagen.

Matlagning beskriva ofta som en kreativ syssla, men på en skola har kockarna en hel del att ta hänsyn till. Det finns färdiga mallar och uppgjorda menyer, som de inte kan avvika ifrån hur de vill.

- Huvudkomponenten är redan bestämd. Exempelvis att det en viss dag ska vara kött och potatis, men inom den ramen är vi fria att variera oss, berättar Nazim. Utmaningen ligger i att ge det lite restaurangkänsla och att laga mat som passar både förskolebarn och gymnasieelever.

 

Lyxigare på fredag

Alla som jobbar i köket är ense om hur viktig skolmaten är för att elever och lärare ska må bra och trivas.

- Alla ska orka vara med hela dagen så det måste vara näringsriktigt och ge energi, säger Johan Lundström som är den av kockarna som arbetat här längst. Det ska naturligtvis smaka gott, men vi äter ju med ögonen också, så det måste se gott ut. Färgglada tillbehör kan pigga upp en annars tråkig rätt. Själv brinner jag lite extra för fisk och vill servera det så ofta som möjligt!

Personalen tycker att eleverna på skolan verkar äta bra, men på fredagar är det många som slarvar med lunchen eftersom de ofta slutar tidigare. Då kanske det i stället blir en burgare nere i centrum. Det är en trend som kökspersonalen vill försöka ändra på.

- Jag har planer på att vi ska ha lite av fredagsmys här då, förklarar Nazim. Mer festlig och avancerad mat och spännande sallader kanske skulle locka.

Kycklinggryta

Ingredienser

  • 400 gram kyckling
  • 1 msk rapsolja
  • 1 lök
  • 1 dl hackad vitkål
  • 1 morot, grovt riven
  • ½ burk krossad ananas
  • 1 röd eller grön paprika
  • 20 g strimlade bambuskott
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 gram mald ingefära
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 dl kokosgrädde
  • 1, 5 dl vatten
  • 0,5 hönsbuljongtärning
  • 1 msk maizenamjöl

Gör så här:

ar1405b_skolmatStek kycklingen i ugn eller på spisen.

Hacka löken, strimla vitkål och riv morot. Koka ihop alla ingredienser utom kycklingen i en gryta. Tillsätt den tillagade kycklingen i såsen och smaka av.

Servera med ris och sallad.

Senast uppdaterad: 24 februari 2015

Dela

En av 3000 portioner mat som serveras varje dag under en skolvecka.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!