Krav på näringsriktighet, råd från livsmedelsverket och leveranstider som ska hållas - det är ingen barnlek att laga bra skolmat. På Fridhemsgymnasiet lagas mat till 3 000 elever varje dag!
Text Eva Gustafsson | 23 oktober 2014
Kategorier: Recept
Jag och fotografen hinner inte komma långt in i
Fridhemsgymnasiets kök förrän vi vänligt men bestämt blir stoppade.
Utrustade med skoskydd, vita plastrockar och hårhättor får vi lite
senare fortsätta in i köket.
- Det här räknas som skyddsområde, förklarar chefskocken Nazim
Imeri medan han visar runt bland frysar och kylar. Hygienen är
viktig och vi är noga med att hålla rent.
Överallt står det vagnar med stora plåtbleck, som morgonen därpå
ska packas med mat och transporteras till olika skolor runt om i
Umeå. Förutom det egna gymnasiet är det sjutton andra ställen som
ska ha lunch varje dag och totalt lagar personalen 3 000 portioner
om dagen!
- Det kanske ser ut som ett kaos, men vi som jobbar vet var vi
har allt, säger Nazim.
Några av de skolor som får sin mat härifrån vill ha all mat
lagad och varm medan andra värmer luncherna och kokar tillbehör som
ris, potatis eller pasta. Alla vagnar ska också ha en detaljerad
lista med alla de ingredienser som finns i sändningen för
dagen.
Matlagning beskriva ofta som en kreativ syssla, men på en skola
har kockarna en hel del att ta hänsyn till. Det finns färdiga
mallar och uppgjorda menyer, som de inte kan avvika ifrån hur de
vill.
- Huvudkomponenten är redan bestämd. Exempelvis att det en viss
dag ska vara kött och potatis, men inom den ramen är vi fria att
variera oss, berättar Nazim. Utmaningen ligger i att ge det lite
restaurangkänsla och att laga mat som passar både förskolebarn och
gymnasieelever.
Lyxigare på fredag
Alla som jobbar i köket är ense om hur viktig skolmaten är för
att elever och lärare ska må bra och trivas.
- Alla ska orka vara med hela dagen så det måste vara
näringsriktigt och ge energi, säger Johan Lundström som är den av
kockarna som arbetat här längst. Det ska naturligtvis smaka gott,
men vi äter ju med ögonen också, så det måste se gott ut. Färgglada
tillbehör kan pigga upp en annars tråkig rätt. Själv brinner jag
lite extra för fisk och vill servera det så ofta som möjligt!
Personalen tycker att eleverna på skolan verkar äta bra, men på
fredagar är det många som slarvar med lunchen eftersom de ofta
slutar tidigare. Då kanske det i stället blir en burgare nere i
centrum. Det är en trend som kökspersonalen vill försöka ändra
på.
- Jag har planer på att vi ska ha lite av fredagsmys här då,
förklarar Nazim. Mer festlig och avancerad mat och spännande
sallader kanske skulle locka.
Kycklinggryta
Ingredienser
- 400 gram kyckling
- 1 msk rapsolja
- 1 lök
- 1 dl hackad vitkål
- 1 morot, grovt riven
- ½ burk krossad ananas
- 1 röd eller grön paprika
- 20 g strimlade bambuskott
- 0,5 msk tomatpuré
- 1 tsk sambal oelek
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 gram mald ingefära
- 0,5 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk strösocker
- 1 dl kokosgrädde
- 1, 5 dl vatten
- 0,5 hönsbuljongtärning
- 1 msk maizenamjöl
Gör så här:
Stek kycklingen i ugn eller på spisen.
Hacka löken, strimla vitkål och riv
morot. Koka ihop alla ingredienser utom kycklingen i en gryta.
Tillsätt den tillagade kycklingen i såsen och smaka av.
Servera med ris och sallad.
Senast uppdaterad: 9 november 2017

En av 3000 portioner mat som serveras varje dag under en skolvecka.
Bild: Peter Lindegren

Publicerad i Spira
Nr 5 2014
På webben
23/10 2014