– Mat är en stor del av livet och det är en del vi kan påverka.
Det säger Susanne Dahl, som är präst på campus och tillsammans med diakonen Åsa Norin leder en grupp studenter i klimatsmart matlagning.
Text Eva Gustafsson | 9 juni 2014
Kategorier: Recept
Den här tisdagskvällen står det soppa
på menyn när studenterna och deras två ledare träffas för att vara
klimatsmarta. Matlag för klimaträttvisa är
studiecirkelns namn och just rättvisan tycker Susanne Dahl, präst i
Kyrkan på campus, är viktig.
- Det får aldrig bli en klassfråga att kunna ta
miljöansvar och det handlar också om en global solidaritet, säger
hon. Kyrkan har ett ansvar när det gäller att stå för en hållbar
livsstil och ta upp de frågorna till samtal.
Medan Susanne börjar skära upp morötter som ska i
soppan berättar Stina Persson om hur hon såg information om kursen
och tyckte det lät intressant.
- Det är svårt att alltid veta vad som är det
rätta, men det viktiga är att börja någonstans, menar hon. En sak
kan vara att äta mindre kött.
Hedvig Lestander, som hjälper Stina med
desserten, tycker att studiecirkeln gett henne en del
tankeställare. Innan gruppen börjar laga mat sitter de och samtalar
kring miljö- och klimatfrågor. Det rör inte bara mat utan också
bland annat konsumtion och resor.
- Det känns konstig att tänka på att vi i vår del
av världen använder så mycket av jordens resurser, tycker Hedvig.
Nästa generation får det kanske svårare än vi, men vi kan alla
tänka till en gång extra innan vi handlar.
Vid en av spisarna står Linnea Stenqvist
och njuter av att det får ta sin tid att laga kvällens middag. Hon
är inte vegetarian, men äter ändå mycket mat med grönsaker.
- Jag tycker att det är gott och så är det ofta
billigt jämfört med kött, säger hon. Cirkeln har verkligen varit
ett bra tillfälle att lära mig mer, som att köpa ekologiskt och
fairtrade.
Susanne och ledarkollegan Åsa Norin kollar
receptet en gång till och funderar på om det är dags att ha i
äpplena.
- Jag provsmakar aldrig när jag lagar mat,
avslöjar Åsa på en direkt fråga från Susanne. Jag följer recept och
en del saker, som såser, vet jag helt enkelt hur de ska göras.
Annars tycker de båda att de kanske inte
är så mycket av ledare i gruppen utan att de alla lär sig
tillsammans. Åsa Norin berättar att när de två handlar ingredienser
till veckans matlagning får de ibland fundera på vad som är det
bästa valet.
- Ska vi ta kravmärkta morötter från utlandet
eller billigare svenska? Priset kan också bli en avvägningsfråga,
eftersom det ofta är dyrare med mer miljövänliga varianter.
Desserten är redan klar och Linnea och
Hedvig hjälps åt att mixa färdigt soppan. Sedan är det dags för
gruppen att slå sig ner och äta sin middag.
- Vi borde alltid laga mat många tillsammans,
säger Åsa. Det är så mycket roligare!
Senast uppdaterad: 9 juni 2014

Susanne Dahl, klimatsmart.
Bild: Peter Lindegren
Morotssoppa med ingefära och äpple
2
msk finhackad ingefära
2 msk finhackad chili
2 klyftor vitlök
1 stor gul lök
6 skalade morötter i bitar
1 stor skalad potatis i bitar
1 liter grönsaksbuljong
2 tsk torkad dragon
2 dl torrt vitt vin
2 skalade och delade äpplen
Till servering: crème fraiche,
smaksatt med pressad citron, torkad dragon, salt och peppar
Fräs ingefära, chili, vitlök och lök i
olja. Tillsätt morötter och potatis. Fräs några minuter och
tillsätt sedan buljong, dragon och vin.
Koka 15 minuter och tillsätt sedan
äppelbitarna. Låt koka några minuter tills också äpplena har
mjuknat.
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Servera med
smaksatt crème fraiche.
Blåbär med nötcrunch
1,5 dl havreyoghurt/kvarg/sojayoghurt
med vanilj
1
dl blåbär
5 valnötter
10 mandlar
1 msk kokos
honung
Grovhacka nötter och mandel och
torrosta dem tillsammans med kokosen i en stekpanna ett par
minuter. Rör, så att det inte bränns. Ringla över lite honung och
låt blandningen bli knaprig i stekpannan. Blanda kvargen/yoghurten
med blåbären och varva sedan med nötblandningen i ett glas.

Publicerad i Spira
Nr 3 2014
På webben
9/6 2014