Spira

Klimatsmart mat står på menyn när studenter träffas i studiecirkeln "Matlag för klimaträttvisa". Bild: Peter Lindegren

Matlag för klimatets skull

– Mat är en stor del av livet och det är en del vi kan påverka.
Det säger Susanne Dahl, som är präst på campus och tillsammans med diakonen Åsa Norin leder en grupp studenter i klimatsmart matlagning.

Kategorier: Recept 

Den här tisdagskvällen står det soppa på menyn när studenterna och deras två ledare träffas för att vara klimatsmarta. Matlag för klimaträttvisa är studiecirkelns namn och just rättvisan tycker Susanne Dahl, präst i Kyrkan på campus, är viktig.

- Det får aldrig bli en klassfråga att kunna ta miljöansvar och det handlar också om en global solidaritet, säger hon. Kyrkan har ett ansvar när det gäller att stå för en hållbar livsstil och ta upp de frågorna till samtal.

Medan Susanne börjar skära upp morötter som ska i soppan berättar Stina Persson om hur hon såg information om kursen och tyckte det lät intressant.

- Det är svårt att alltid veta vad som är det rätta, men det viktiga är att börja någonstans, menar hon. En sak kan vara att äta mindre kött.

Hedvig Lestander, som hjälper Stina med desserten, tycker att studiecirkeln gett henne en del tankeställare. Innan gruppen börjar laga mat sitter de och samtalar kring miljö- och klimatfrågor. Det rör inte bara mat utan också bland annat konsumtion och resor.

- Det känns konstig att tänka på att vi i vår del av världen använder så mycket av jordens resurser, tycker Hedvig. Nästa generation får det kanske svårare än vi, men vi kan alla tänka till en gång extra innan vi handlar.

 

Vid en av spisarna står Linnea Stenqvist och njuter av att det får ta sin tid att laga kvällens middag. Hon är inte vegetarian, men äter ändå mycket mat med grönsaker.

- Jag tycker att det är gott och så är det ofta billigt jämfört med kött, säger hon. Cirkeln har verkligen varit ett bra tillfälle att lära mig mer, som att köpa ekologiskt och fairtrade.

Susanne och ledarkollegan Åsa Norin kollar receptet en gång till och funderar på om det är dags att ha i äpplena.

- Jag provsmakar aldrig när jag lagar mat, avslöjar Åsa på en direkt fråga från Susanne. Jag följer recept och en del saker, som såser, vet jag helt enkelt hur de ska göras.

Annars tycker de båda att de kanske inte är så mycket av ledare i gruppen utan att de alla lär sig tillsammans. Åsa Norin berättar att när de två handlar ingredienser till veckans matlagning får de ibland fundera på vad som är det bästa valet.

- Ska vi ta kravmärkta morötter från utlandet eller billigare svenska? Priset kan också bli en avvägningsfråga, eftersom det ofta är dyrare med mer miljövänliga varianter.

 

Desserten är redan klar och Linnea och Hedvig hjälps åt att mixa färdigt soppan. Sedan är det dags för gruppen att slå sig ner och äta sin middag.

- Vi borde alltid laga mat många tillsammans, säger Åsa. Det är så mycket roligare!

Senast uppdaterad: 9 juni 2014

Dela

Susanne Dahl, klimatsmart.

Bild: Peter Lindegren

Morotssoppa med ingefära och äpple

ar1403c_klimat_mat2 msk finhackad ingefära

2 msk finhackad chili

2 klyftor vitlök

1 stor gul lök

6 skalade morötter i bitar

1 stor skalad potatis i bitar

1 liter grönsaksbuljong

2 tsk torkad dragon

2 dl torrt vitt vin

2 skalade och delade äpplen

Till servering: crème fraiche, smaksatt med pressad citron, torkad dragon, salt och peppar

Fräs ingefära, chili, vitlök och lök i olja. Tillsätt morötter och potatis. Fräs några minuter och tillsätt sedan buljong, dragon och vin.

Koka 15 minuter och tillsätt sedan äppelbitarna. Låt koka några minuter tills också äpplena har mjuknat.

Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Servera med smaksatt crème fraiche.

Blåbär med nötcrunch

1,5 dl havreyoghurt/kvarg/sojayoghurt med vanilj

ar1403d_klimat_mat1 dl blåbär

5 valnötter

10 mandlar

1 msk kokos

honung

Grovhacka nötter och mandel och torrosta dem tillsammans med kokosen i en stekpanna ett par minuter. Rör, så att det inte bränns. Ringla över lite honung och låt blandningen bli knaprig i stekpannan. Blanda kvargen/yoghurten med blåbären och varva sedan med nötblandningen i ett glas.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!