Spira

Under senaste resan tillbaka till LIndi förlovade sig Emma Johansson och James Mushi. 1 juni föddes dottern Elina. Bild: Anna-Karin Drugge

Mötte mer än vänförsamling i Tanzania

Klockan tre betyder inte samma sak i spontana Tanzania som i strukturerade Röbäck. Mötet mellan två kulturer är en del av Emma Johanssons vardag, men det är Röbäcks klocka som styr hennes liv.

Kategorier: Spira möter 

Snön faller kring det faluröda huset i Röbäck. Mörkret sänker sig och kylan tränger på. Innanför tröskeln bär fästmannen James Mushi från Tanzania runt på dottern Elina.

Emma Johansson slår sig ner vid köksbordet och tar med oss till en plats långt ifrån kyla och snö. Närmare bestämt Lindi, Tegs vänförsamling i Tanzania.

- Det luktar jord och växter och finkornig sand från kusten sträcker sig in i staden med många färgglada hus, säger hon.

Emmas relation med Lindi började redan efter konfirmationen när hennes ungdomsgrupp i Tegs församling bestämde sig för att göra en resa till vänförsamlingen. Efter drygt två år av loppmarknadsförsäljning och bidragssökande var pengarna insamlade och biljetterna bokade.

Emma Johansson var förväntansfull och väl framme i Lindi märkte hon i samma ögonblick hon klev ur bilen att hon befann sig i en annan kultur.

- Folk kom fram direkt och ville kramas, minns hon. Det var sång, dans och fest på en gång och jag drogs in i det. Det var svårt att stå stilla och jag försökte att sjunga med fast jag inte hade en aning om vad de sjöng eller vilken melodi det var.

Samma situation i Sverige tror hon skulle varit mer försiktig och tveksam. Ordet som sammanfattar - kontrollerad.

Mötet med kulturen i Tanzania visade Emma Johansson på ett annat förhållningssätt till livet än att ständigt hålla det i schack.     

- Man lever mycket mer för dagen, att planera en dag framåt finns inte. Det är en känsla av att leva här och nu, det är inte lönt att vänta med att leva.

Spontaniteten visade sig framför allt i en flexibel inställning till klockslag, något som krockade med hennes behov av kontroll och planering.

- De första dagarna blev jag irriterad för att det gick en kvart extra, efter några dagar blev jag irriterad när det gick en timme. Jag vill ju inte bara sitta och vänta och göra ingenting. Tanzanierna satt bredvid och hade roligt, de tog en läsk och fångade dagen.

Många Lindibor är egenföretagare och kan styra sin arbetstid, vilket gör det lättare att vara spontan.

- Man ställer upp för dem man tycker om utan betänketid. Om någon ringer och behöver få sin bil bärgad så släpper man det man har utan att tänka efter. Här hemma säger vi »Du kan få tio minuter efter lunch«.

Även i inställningen till pengar märkte Emma hur viljan att leva för dagen tog sig uttryck.

- Jag har pengar i dag så då gör jag av med pengarna, om jag får en extra stor lön så köper jag en ny skoluniform eller extra god mat. Vad som händer i morgon är inte alls lika viktigt.

Efter ett tag på plats började hon uppskatta spontaniteten. Mötet med människorna och kulturen i Lindi påverkade henne och när det var dags att åka hem trodde hon att livet i Röbäck skulle förändras.

- Jag ville fånga dagen, vara tacksam för det jag har och ta hand om min familj bättre. Men så fort jag kom hem var jag inne i mina mönster, det tar ju fasen två dagar max. Sen var jag inne i rullen igen och allt var precis som vanligt.

 

Under åren har hon gjort flera besök i Lindi, men hemma i Röbäck går livet sin gilla gång med socionomstudier och vardagspusslande. Hon har insett att längtan efter ett annat sätt att leva trots allt inte är så stark.

- Det hade varit jättesvårt om jag skulle ha ett skrädderi och familj där nere och veta att det måste komma in pengar för annars har vi inget att sätta på bordet i veckan. Jag vill gärna ha koll.

Men på ett plan har det skett en tydlig förändring i Emma Johanssons liv. Under resan mötte hon nämligen James Mushi.

- Jag fastnade för hans leende och skratt, han höjde en coca-cola till skål och sen var jag fast, säger hon med ett skratt.

Efter ett antal telefonsamtal och resor till Lindi följde han för snart fyra år sedan med församlingsmedlemmar från Lindi på en resa till Umeå. Några månader senare var uppehållstillståndet klart och han och Emma startade ett liv tillsammans.

Två kulturer som varje dag möts i huset i Röbäck har i praktiken blivit ett liv ganska likt det som Emma levt innan. Vardagslivet präglas mer av struktur än spontanitet.

- Om vi trivts bättre i det tanzaniska livet så hade vi dragit åt det hållet, nu är vi mer västerländska båda två. Det är klart att man kan önska att man skulle ta det bästa av båda kulturerna, men det har blivit en naturlig process. - Man glider in i mönstren där man är, säger James Mushi.

Han tycker att han vant sig vid livet i Röbäck. Han trivs med att leva mer strukturerat här än i Tanzania.

- Nu är jag van vid att göra allt i ordning och med struktur. När jag åker hem och ska träffa en kompis klockan två och han kommer klockan fyra blir jag irriterad, säger han.

Han menar att det är naturligt att man anpassar sig till den kultur man lever sitt vardagsliv i, men att det inte alltid är lätt att hantera två kulturer samtidigt.

- Det beror på hur man beter sig, jag är en person som upplever det som finns och anpassar mig till det, säger han.

Mötena mellan teg och Lindi fortsätter. För ett år sedan reste medlemmar från Tegs församling tillbaka till Lindi och i februari kommer ett femtontal församlingsmedlemmar från Lindi för att delta i en internationell konferens.

Grundtanken med resorna är enligt Emma Johansson att bygga en starkare kontakt mellan församlingarna. Hon tror att möten mellan olika kulturer påverkar oss, även om det ibland sker på ett omedvetet plan.

- Mötet med en annan kultur ger en större förståelse, även om det inte leder till någon radikal förändring. Man blir medveten om vad det är för verklighet man lever i. Lindi är både en stad och en region i östra Tanzania, vid Indiska Oceanen. Bilden till höger är tagen vid ett besökt hos en organisation som hjälper flickor som förlorat minst en förälder.

Senast uppdaterad: 6 februari 2014

Dela

Lindi är både en stad och en region i östra Tanzania, vid Indiska oceanen.

Bild: A A

Internationella konferensen

En ungdomskör från Lindi besöker Umeå den 14-16 februari då Tegs församling är värd för den internationella konferensen »Gud ge oss kraft att växa«.

Bland gästerna finns även Annika Östberg, frigiven efter 28 år i amerikanskt fängelse och Jensen Seyenkulo, biskop i Lutherska kyrkan i Liberia.

Läs mer på webben om Internationella konferensen 2014

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!