Spira

Nr 1 2014

Tema: Med rötter i Sápmi
Sjunger på sitt hjärtas språk
10 våfflor á la medeltiden

Ute den 6 februari


Innehåll

 

Sjunger på sitt hjärtas språk

På sitt modersmål umesamiska jojkar Katarina Barruk om sin tro och livets villkor. Hon undervisar också andra i språket, som bara ett fåtal talar.
- Det är mitt hjärtas språk och en stor skatt som jag vill dela med mig av.

 

Tillhör samerna som försvann

Den samiska identiteten sitter visserligen inte i yttre attribut, men vid speciella tillfällen som samiska nationaldagen bär Jan-Åke Olofsson numera stolt kolt som högtidsdräkt.
- Jag tillhör samerna som aldrig fått synas. Därför dröjde det innan jag insåg att jag hade samiska rötter.

 

Mötte mer än vänförsamling i Tanzania

Klockan tre betyder inte samma sak i spontana Tanzania som i strukturerade Röbäck. Mötet mellan två kulturer är en del av Emma Johanssons vardag, men det är Röbäcks klocka som styr hennes liv.

 

Korset möter urmodern

Han är uppkallad efter prästen Laestadius och upptäckte först i 25-årsåldern sitt samiska andliga arv. Slöjdaren och konstnären Lars Levi Sunna blandar nu naturväsen med kristna symboler i sina verk. Under samiska veckan besöker han och konstverket Umeå stads kyrka.

 

300 barn gör ny musikal

Sluttampen av barnkörprojektet "Mot hjärtats mitt" närmar sig. Den 22 februari ställer sig över 300 barn mellan 6 och 15 år från 15 körer på scen i Aula Nordica.

 

Våfflor på medeltida vis

Med inspiration från medeltiden bjuder Inger Lohmander och Klara Fjällström på våfflor med såväl fårost som saffran i Backens kyrka. Under Umeå2014 blir det flera tillfällen att provsmaka, exempelvis vid kyrkkaffet på söndagarna.

 

Retrotyger ger jobb och glädje

I Butik Bravo och i syateljén intill kommer sjukskrivna personer åter varligt i bruk. Det gör också de glatt kulörta tygerna de återanvänder i kläder och säljer intill alster av lokala kreatörer.

 

Sápmi och skapelsen

Samisk kultur speglar Bibelns syn på skapelsen och jordens helighet på ett annat sätt än den västerländska. Det menar pastor Gerard Willemsen, som i många år arbetat med samiskt kyrkoliv och teologi. Se några av hans exempel här!

Umeå får samisk stav och stola

Samiska uttrycksmedel under gudstjänster är viktiga, menar Marianne Nilsson. Hon gör en samisk stola till Umeå i samband med vandringen Från kust till fjäll som är en del av Svenska kyrkans kulturprojekt 2014. Den samiska vandringsstaven har redan anlänt.

Vad är kultur?

Kulturhuvudstadsåret är invigt. En gråmulen vintertisdag frågade Spira några personer vad som är kultur för dem.

Vardagstankar: "Jag anar ett kulturskratt"

Hemma hos oss fanns en annan syndakatalog. Den löd: »Du skall icke vara inskränkt! Snäva inte in livet!«
Lisa Tegby skriver om den livsviktiga kulturen.

Inledare: "Med rötter i Sápmi"

 »Jag är en fjärdedels same« berättade jag stolt för mina kompisar som barn.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!