Spira

Nr 4 2014

Tema Tolkningar.
Här hittar du Umeås fyra nya konstverk
3 tips för nybörjare på konst
Skärmen får vila på söndag

Ute den 4 september


Innehåll

 

Lär sig hållbar fred från naturen

Klinkandet på synten fick oanade konsekvenser. Patrik Johanssons första möte med fredsrörelsen var när han uppträdde med band på fredsfestivaler i slutet på 80-talet. Musicerar gör han fortfarande, och fredsfrågorna blev hans yrkesinriktning. Nu har de fört honom och familjen till Nya Zeeland de kommande två åren.

 

4 nya konstverk - här finns de!

Fyra kyrkor och fyra konstverk möts i höstens konstprojekt »Fyren«. Projektet med temat ljus och mörker är en av Svenska kyrkans aktiviteter under Umeå2014. "Konsten och tron är tvillingar, som båda tolkar livet" säger Lisa Tegby, präst i Ålidhemskyrkan och engagerad i projektet.

Heliga vanor − vilodagen

Sabbaten som en särskild dag för vila, reflektion och gemenskap, praktiseras av judar på lördagar och kristna på söndagar.- Det är en enorm själslig avslappning, säger Carinne Sjöberg, som varje fredagkväll tänder ljuset som inleder sabbaten. Hos familjen Rudolfsen-Sandquist är söndagarna skärmfri dag.

 

Gör din egen tolkning av konsten

- Upplevelsen av ett konstverk är det viktigaste. En tolkning av verket kan öppna upp förståelsen, men också skapa förutfattade meningar, säger Anna Kristensen, curator för kyrkans konstprojekt Fyren under Umeå2014.

 

Två intryck av "Hoppare"

Ett av Umeås fyra nya konstverk är Mikael Åbergs "Hoppare" som ska stå utanför Umeå stads kyrka. Så här tänker konstnären själv och kyrkoherde Kenneth Nordgren om skulpturen.

 

The gudstjänst in English, please

Varje söndag tolkas gudstjänsten i Ålidhemskyrkan till engelska. Tolkningen är avgörande för Catharina Klok från Nederländerna och Ogbeide George från Nigeria.

 

Hittade kraft i Selmas noveller

Mitt i en omtumlande tid i livet hittade prästen Eva Branzell kraft genom att lära sig tre noveller av Selma Lagerlöf utantill och predika dem.- Jesus själv förkunnade i berättelser och liknelser. En berättelse är öppen för tolkning och talar till hela människan.

 

Bibliodrama ger skapelsen nytt liv

- Det var spännande att närma sig texten på flera olika sätt. Den blev mer personlig och levande.Det säger Gun-Marie Spett Lindgren efter tre dygn med bibliodrama på temat skapelsen.

 

Höststorm på baksidan

Gudrun Olofsson på Haga har målat "Höststorm" på Spiras baksida.- Höstfärgerna tilltalar mig, säger Gudrun som vill att betraktarna ska bli glada av hennes tavlor.

 

Klottra för hälsans skull!

Vad ger dig inre styrka och en känsla av sammanhang? Forskning visar att existentiell hälsa är en skyddsfaktor för den allmänna hälsan. I kursen "Livet och hälsan" får deltagarna reflektera över livets värden i en kreativ verkstad.

 

Gör godisremmar av bär

Visst är det gott med både kantareller och lingon, men våga gå ett steg längre. Ta med en bra bok om svenska floran och du får snabbt ihop en både välsmakande och nyttig sallad.

Vardagstankar: "Omöjligt tills det är gjort"

"Det var ett sommarmöte fyllt av hopp. Inte orealistiskt och naivt, men hoppfullt realistiskt."Lisa Tegby skriver om att skapa fred.

 

Kyrkguiden: "Historia är som sanna sagor"

- Jag skulle inte kunna ha en bättre arbetsmiljö - här är så rofyllt!Isak Stenudd var sommarguide i Backens kyrka och tipsar om några höjdpunkter.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!