Spira

Nr 5 2014

Tema: Livets soundtrack
Anna Galvina flyttade från Riga till Tavelsjö
5 tips på udda brädspel
Guds 99 namn på Ålidhem

Ute den 23 oktober


Innehåll

Inledare: Soundtrack med stråk av moll

Den lilla tegelmuren utanför Umeå stads kyrka är tom. För ett par veckor sedan satt där ett nyfiket barn med cyklop och toppluva med fullt fokus på sin lek. En natt försvann figuren och det blev tomt.

 

Till Tavelsjö från Riga för kärleken

Anna Galvina har en egen kolumn i Rigas mest lästa tidning. Nu bor hon i Tavelsjö, bevakar Umeå som kulturhuvudstad men är också kyrkvaktmästare och håller i en målargrupp.

 

Månadens låtlista peppar Klara

När hon cyklar, tränar eller har kört fast på jobbet. Klara Stefansson använder musik för att peppas och komma igång, snarare än för att varva ner. Sedan ett par år tillbaka skapar hon varje månad en låtlista på sin telefon, som ett soundtrack.

 

När hjärtat slutat slå

Musikberättelsen "Har hjärtat slutat slå?" spelas i Umeå den 9 november under Psykeveckan. Föreställningen handlar om förlusten av ett barn som dör under förlossningen.

 

Våga välja mörka psalmer!

På en begravning behövs hopp, men också möjlighet att få uttrycka sin smärta och förtvivlan, säger sångerskan och blivande prästen Liza L Lundkvist. Hon har märkt att våra vanligaste begravningspsalmer saknar vissa perspektiv.

 

Laddar för psalmmaraton

Nästan två hela dygn, eller en hel arbetsvecka. Så lång tid skulle det ta att sjunga igenom alla 800 sångerna i Svenska psalmboken. Så till Umeås första psalmmaraton den 8 november har fem kyrkomusiker valt ut 20 psalmer i var och en av de åtta kategorierna i psalmboken.

 

Filmfest i Tegs kyrka

En helg. Sju filmer. Många goda samtal. Det är förhoppningen inför Umeås första existentiella filmhelg.− Det är ingen smal filmhelg med tunga hjärnskrynklarfilmer, utan filmer för alla, lovar arrangör Catrin Ström.

Vilket är ditt soundtrack?

Vilken musik är ditt soundtrack? Spira frågade fyra personer på stan.

 

Vem kan äta lamm med gräddsås?

Vad har lamm med gräddsås, unisex-underbyxor och en lotusblomma gemensamt? Jo, alla förekommer i människors religionsutövande och därmed också i utställningen "Gud har 99 namn".

 

Brädspel, så mycket mer än Monopol

Monopol och Risk ryser han åt. Det är helt andra spel som får spelaren och recensenten Tomas Engström att gå igång. De senaste åren har han märkt en stark ökning av intresset för sällskapsspel och särskilt i Umeå, som är ett riktigt brädspelsmekka.

 

Mättar 3 000 elever per dag

Krav på näringsriktighet, råd från livsmedelsverket och leveranstider som ska hållas - det är ingen barnlek att laga bra skolmat. På Fridhemsgymnasiet lagas mat till 3 000 elever varje dag!

Vardagstankar: "Glöm inte James Wallace!"

Det är i stunder när saker tas ifrån en som man väljer väg. Man kan fokusera på det man har förlorat, eller på det man faktiskt har kvar.Det skriver Anton Marklund och minns James Wallace.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!