Spira

Nr 6 2014

Perstrand gillar korsord och körsång
Fler får plats i julkrubban
Ber till Gud om boende

Ute den 11 december


Innehåll

Inledare: "Slutar jaga den perfekta ljuslyktan"

Redan före första advent kallade jag till familjeråd. På agendan stod en enda fråga. »Vad är egentligen viktigt för oss i advent och jul?«

 

Gör Spiras korsord mellan körsången

»Kruciverbist och körsångare« på 15 bokstäver?Rätt svar är förstås Anders Perstrand. Med hjälp av finskt rutpapper, kautschuk och Svensk baklängesordbok har han konstruerat 110 korsord i Spira. Dessutom sjunger han både i kyrkokör och swingkvartett.

 

Förmåga till omsorg testas under julrusch

Mitt i adventsfirandet dyker Johannes Döparen upp som en lite udda figur. Eller kanske som en uppfriskande röst.- Johannes Döparen kritiserade konsumtionssamhället redan på Jesus tid. Jag kan uppskatta när någon är så orädd och tydlig, säger hans namne, prästen Johannes Noord.

 

"Jag ber till Gud om var jag ska bo"

Två unga kvinnor är höggravida i jultid, den ena heter Maria, den andra Marika. Maria föder sitt barn i ett stall i Betlehem, Marika har en stor del av sin graviditet bott på en parkering. Här är hennes berättelse.

 

Husvagnar flyttade till Carlskyrkan

Carlskyrkan har sedan mitten av november gett rum åt de två husvagnar där Marika Dan och hennes mans familj bor. »Kanske är det Jesus vi fått ta emot?« skriver prästen Mats Bohman i ett brev till kyrkans medlemmar.

 

Fler och fler får plats vid krubban

Från oxe och åsna till kärnfamilj. Framställningen av Jesus födelse i konsten har förändrats under åren fram till i dag. Men målet har alltid varit detsamma - att väcka känsla och tro hos betraktaren.

 

Glad för svensk support till mentormammor

- Att jobba med mentormammor är så givande. Jag hoppas att vi ska influera hela Sydafrika.Det säger Kwanie Mbewu som arbetar med mentormammor i Sydafrika, under sitt besök i Umeå under MR-dagarna i november.

 

Kemist gör egen surströmming

Ute blåser det kallt och havet har vita gäss på vågkammarna. Inomhus sprakar elden i kaminen och en värmande fisksoppa står på matbordet.- Varsågoda, bjuder Lars Eklund som är kock och värd denna lördagseftermiddag.

Vardagstankar: "Överst på önskelistan"

Hon ler och jag anar att hon inte vet om hon ska ta mig på allvar. Är jag inte egentligen ironisk, eller? Jag upprepar mitt svar med eftertryck: "Fred på jorden!"

SFI:s klassrum blir kafé

Lektionen är slut och snabbt dukas det upp med kaffe och kaka i klassrummet.- Det är egentligen inte fikat som är det viktiga, säger Grisbackakyrkans diakon Ragnhild Pelo. Det är samtalen, att vi möter varandra.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!