Spira

Öppen förskola i Mariakyrkan med mycket spring i benen. Bild: Peter Lindegren

Öppet för liten och stor

Det är torsdag förmiddag och Öppet hus i Mariakyrkan, en av Svenska kyrkans 20-tal öppna förskolor i Umeå. En handfull föräldrar med barn droppar in i lekrum och skaparverkstad.
Barnen plockar ivrigt fram leksaker.

Kategorier: Spira besöker 

Troja Arnesson, fem år, stansar ut solar längs kanten på ett papper. Sedan familjen flyttade till Mariehem då Troja var ett år har hon gått hit med mamma eller pappa och syskon.  Mamma Eva Bränström Arnesson sitter på andra sidan bordet mellan sina två yngsta som lägger pussel.

− Jag är hemma med barnen på heltid så det är ett sätt att träffa andra. Särskilt roligt är det för mina äldre barn när det också kommer andra stora barn, säger hon.

Tanken med Mariakyrkans öppna förskola Öppet hus är att vara en mötesplats. 
− Vi vill att föräldrar och barn ska känna att det är deras kyrka. Det är bra att det finns öppna förkolor både i kommunal regi och i Svenska kyrkans regi, för mötesplatser är viktiga, säger musikpedagog Carina Sandström.

När barnen lekt en stund tar Carina fram gitarren och tillsammans trippar små och stora till andaktsrummet för sångstund. Himmelen är nära när vi sjunger, när vi sjunger, när vi sjunger, du och jag…

− Nu sjunger vi Alla fötter, säger Carina och alla sätter sig i en ring, lägger benen raklånga och viftar till varandra med tårna.

Alla fötter, alla fötter, hälsar på varandra.


Omställning gå från ykresliv till föräldraledighet

Efter några sånger är det dags att ta fram en korg som de alltid gör på samlingen. Carina och barnen lägger ut en duk, tänder ett ljus och strör ut plastblommor. Valder Arnesson drar upp en dragkedja på ett mjukishjärta och visar Gudspärlan för de andra, sedan ber de Gud som haver.

För Stefanie Leupold Ersson, som ursprungligen kommer från Tyskland, bidrog närheten till Mariakyrkan till att hon och hennes man valde att flytta till Marieberg. 

− Det har varit ett bra sätt att hitta samhörighet. När vi fick vårt första barn hade vi inga närstående i Umeå. För mig var det en stor omställning att gå från yrkesliv till föräldraledighet. Jag är fortfarande tacksam över att jag och barnen kan gå hit tillsammans en ledig dag, säger Stefanie.

Både Stefanie och Eva har haft öppna förskolan lite som en ingång till fler familjeaktiviteter i församlingen, middag en torsdag i månaden, gudstjänst för stora och små och församlingsläger i Munkviken.

− Vi har ingen dold agenda utan hoppas bara att Mariakyrkan ska kännas relevant mitt i livet, säger Carina Sandström.

När de andra barnen sprungit från fikabordet söver Eva yngste sonen Pax i vagnen.
− För Nike brukar det passa bra att somna när vi går hem vid 12-tiden, säger Eva. 

 

Senast uppdaterad: 10 april 2014

Dela

Barnen spelar på ägg under sångstunden på Öppet hus i Mariakyrkan. Efteråt blir det fika i Himlafästet, då med riktiga ägg, smörgås och bananhalvor

Bild: Peter Lindegren

Öppet hus

När? Torsdagar 9.00-11.30

Var? Mariakyrkan

Hur? Föräldrar och barn sjunger, leker, fikar och möts!

Fler? Svenska kyrkan har ett 20-tal öppna
förskolor i Umeå, både inom stan och i flera byar. Se hela listan på svenskakyrkan.se/umea/stora-och-sma-tillsammans

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!