Spira

Otrevliga och osmarta - får de vara med?

"Min undran så här efter valet; får alla verkligen vara med? Rasisterna får det inte, så är det ju, men hur är det med kvinnor som hellre är hemma med barnen än arbetar?" Det skriver Mia Jägare, församlingspedagog i Ålidhems församling, Umeå, med anledning av diskussionerna efter valet.

lasp1409b_miajagareMin vän skrev ett inlägg om valet. Något i stil med att alla ska få vara med, oavsett hudfärg, vi gillar olika. Vän på vän skrev om 87% som Aftonbladet lanserade som en sorts "vi mot dom"-tänk och väldigt många var förvånade. Hur kunde det bli så här? Vi som engagerade oss så för att alla skulle fatta… Jag är också besviken över att så många av Sveriges befolkning ansåg SD vara det bästa alternativet. Riktigt besviken men inte alls förvånad.

Min undran så här efter valet; får alla verkligen vara med? Rasisterna får det inte, så är det ju men hur är det med kvinnor som hellre är hemma med barnen än arbetar? Eller de kärnfamiljskonservativa som anser att homosexualitet inte är naturligt. Carolakristna är rätt besvärlig. Och hur många muslimer känner var och en av oss egentligen?

Även om det inte går att jämföra hemmamammor med SD så finns det en poäng i att visa på att intolerans finns överallt. Den finns i mig och den finns i dig. Den som vägrar acceptera hen som ett nytt pronomen, hen slänger vi ut! Okunniga, otrevliga, osmarta, de som inte kan särskriva och alla som någon gång tänkt sig förmer än andra, får de vara med?

Det är inte okej att skrika rasistiska tillmälen, städa i hakkors eller diskriminera kvinnor och homosexuella. Det ska inte vara okej och jag hoppas att en normalisering av SD aldrig tar oss dit. Vad som däremot faller mig illa i smaken är det faktum att vi i antirasismens namn kan stänga ute, vända ryggen, kasta en tårta, skrika, hota och slåss för vårsak.

Nazismen är och förblir en skamfläck på mänsklighetens historia och viljan att driva bort, marginalisera och eliminera ideologier som är eller kommer ur ett vit makt tänk är stark. Vi vill något bättre för Sverige helt enkelt.

Vi som vill vara en motvikt måste dock fundera över hur vi på bästa sätt är det. Jag vill gärna tro att vi kan möta missnöjet i Sverige med saklighet, samtal och alternativ till den empatistörda politik många menar att SD för.

Som det är nu tycks det hela som en stor sandlåda där alla slåss om att få sätta agendan efter eget huvud och jag oroar mig för ett än mer polariserat samhälle där vi måste välja, är du med oss eller emot oss? Och så vill jag inte ha det.

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!