Spira

Psalm-karaoke för seniorer

Jenny och Christer Lindberg hoppas att deras dvd "Allsjung" ska ge äldre trivsel och en påminnelse om vilken årstid vi befinner oss i.

Att musik är välgörande har varit utgångspunkten när makarna ger ut dvd:n med äldres favoritpsalmer med förhoppningen att boenden ska använda den.

Jenny Lindberg har besökt många sådana som kyrkomusiker och även Christer har erfarenhet av att jobba med seniorer.

- Musik är ett av få redskap det går att nå alla med på äldreboenden. Det som är unikt och värdefullt med musikminnet framför allt vid demens, är att det ofta finns kvar, säger Christer Lindberg, också han musiker.

Alla sångfilmer visas med stor text på bildskärmen, valet av psalmer är anpassat och de har fått sänkt tonart som passar äldre personers röster.

- 2011 spelade vi in den första dvd:n och delade ut till ett hundratal boenden och pensionärsföreningar i Västerbotten för att få in de äldres åsikter. Vi ville göra rätt på en gång när vi sedan skulle trycka, säger Christer.

Tanken är att de senare ska spela in en dvd för varje årstid och även ge ut en julskiva i år. Utöver trivsel och trygghet ska de välkända psalmerna och sångerna ge de gamla en hint om vilken årstid vi befinner oss i.

Senast uppdaterad: 10 april 2014

Dela

2011 spelades den första dvd:n in som sen delades ut till hundratalet boenden och pensionärsföreningar.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!