Spira

SFI:s klassrum blir kafé

Lektionen är slut och snabbt dukas det upp med kaffe och kaka i klassrummet.
- Det är egentligen inte fikat som är det viktiga, säger Grisbackakyrkans diakon Ragnhild Pelo. Det är samtalen, att vi möter varandra.

Kategorier: Spira besöker 

6b_sfi

En gång i månaden besöker personer från Svenska kyrkan SFI, Svenska för invandrare, för att bjuda på fika och småprat under en timme. Under lektionerna sitter män och kvinnor tillsammans, men på rasten delar gruppen sig.

- Några av deltagarna tycker inte att det är rätt att män och kvinnor umgås utan sin make eller en förälder, förklarar Maria Westerlund, diakon i Tegs församling. Vi måste kunna visa den respekten för en annan tradition.

Vid ett av borden sitter Eden Fantahun och tar en kopp kaffe med Agneta Mattsson, diakon i Umeå landsförsamling. För drygt ett och ett halvt år sedan kom Eden från Eritrea till Skellefteå och praktiserade på ett dagis.

- I går var min första dag här på SFI, berättar hon. Det känns lite nervöst!

Hanah Shaikh, England, och Rachel Hilton, USA, fuskar lite på fikarasten och pratar engelska med varandra, men de bedyrar båda att på lektionerna är det bara svenska som gäller. Det var deras respektive kärlekar som fick dem att flytta hit och de gillar det mesta med att bo i Umeå, till och med vädret.

- Det är kallt, men mysigt, säger Hanah. Så är det ju det här med fikat också. Jag önskar att vi hade det i England!

Rachel nickar och håller med om att det verkar vara något typiskt svenskt.

- Alla vet vad fika är och alla fikar precis samtidigt; kaffe och något gott till, det är helt fantastiskt!

Josie Koseki berättar för Brita Nilsson, diakon i Ålidhems församling, att det också var kärleken som gjorde att hon lämnade Japan för Sverige. Hon bodde i Osaka med sina tre barn, som alla är i 20-årsåldern, och det var där hon träffade sin nuvarande fästman.

- Mina barn är kvar i Japan och jag saknar dem mycket, säger hon. Det är bra att den moderna tekniken finns så jag kan kontakta dem varje dag.

En timme går fort och det är dags för kollegorna från kyrkan att plocka ihop alla koppar, glas och termosar - prick klockan 13.00 börjar lektionen igen.

Senast uppdaterad: 7 januari 2015

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!