Spira

Philip Granered testar appen Pilgrim Umeå. Bild: Anna-Karin Drugge

Testar Umeås nya pilgrimsapp

Svenska kyrkan i Umeå lanserar en pilgrimsapp och ger därmed staden sin första pilgrimsled. Spira testar kombinationen av modern teknik och tvåtusenårig tradition med en pilgrimsvandring på hemmaplan!

»Här börjar din vandring. Din yttre vandring kommer hjälpa dig att också göra en inre vandring.«

Orden möter mig när jag sätter igång appen Pilgrim Umeå och trycker på knappen »Börja vandra«. Appen ger mig tillgång till två vandringsleder som utgår från stadskyrkan. Jag väljer att vandra andra halvan av den östra leden, och letar mig en solig morgon fram till Ersbodakyrkan med mitt headset i öronen. Klangen från en kyrkklocka visar att jag kommit rätt och fått tillgång till ljud och text som hör till platsen.

Med studentpräst Susanne Dahls andaktsord i öronen Den här dagen ber jag om modet att våga se och ta in de människor jag möter går jag in i kyrkan och tittar på dopfunt, glasfönster och andra föremål jag kan läsa om. Därefter följer jag den rödmarkerade vägen på skärmen fram till nästa klockklang, på Bräntbergets topp. Med storslagen utsikt över stad och skog lyssnar jag till en berättelse om berget som mötesplats mellan himmel och jord, innan jag följer leden genom Gammliaskogen.


Går flera längre vandringar varje år

Så fortsätter vandringen med andakt vid Helena Elisabeth kyrka, kulturinformation i kvarteret Hilding och ytterligare en andakt vid ledens slut i Umeå stads kyrka.

Philip Granered har också provgått leden med hjälp av appen. Han är en van vandrare.

- Jag brukar ta mig iväg till fjällen eller ut i skogen så mycket jag kan. Det blir flera längre vandringar varje år, både sommar och vinter.

Philip har tidigare vandrat delar av Dag Hammarskjöldsleden mellan Abisko och Nikkaluokta, och som församlingsassistent anordnade han en pilgrimskonfirmation. Men han drar ingen absolut gräns mellan pilgrimsvandringar och vanliga vandringar.

- Under en vandring går man långa perioder tyst och funderar själv, och det är en del av tjusningen. Jag tror inte det viktiga är vad man tänker på, utan att man tänker igenom saker man vanligtvis inte tar sig tid för. Eller kanske inte tänker alls en stund, det är också viktigt.

Efter en vandring kommer Philip Granered hem trött i kroppen, men ändå mer uppladdad än om han legat på soffan. Att röra kroppen och befinna sig ute i naturen tycker han är en hjälp att komma åt livsfrågorna.

- Hemma finns det så mycket distraktioner. Jag är en mästare på att använda telefonen, säger Philip.


Gillar ljudfilerna

Trots att han alltid lägger bort telefonen under sina vandringar tycker han att pilgrimsappen är ett smart koncept.

- I vanliga fall vandrar man ju med en karta, och det behöver inte vara en jättestor skillnad med en telefon. Ljudfilerna är bra, särskilt om man inte är en van vandrare. Man får en guidning in i att tänka kring livets frågor.

Den del av vandringen han tyckte mest om var den som gick genom skogen, med ett stopp uppe på Bräntberget, inte vandringen i stadsmiljö och förbi byggarbetsplatser.

- Det är bra om man kan se rutten som ett förslag, och själv få välja sin väg till nästa punkt. Då måste man heller inte ha telefonen framme hela tiden. Grejen med pilgrimsvandringen är ju att bli fri från telefonen, inte vara låst vid den.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Appen Pilgrim Umeå leder dig till kyrkor och andra platser.

Bild: Anna-Karin Drugge

"Under en vandring går man långa perioder tyst och funderar själv, det är en del av tjusningen" säger Philip Granered.

Bild: Anna-Karin Drugge

Philip Granered testar den nya pilgrimsappen i Umeå. Vandringen går från Ersbodakyrkan, via Gammliaskogen till Umeå stads centrum.

Bild: Anna-Karin Drugge

Pilgrim Umeå

Appen "Pilgrim Umeå" lanseras av Svenska kyrkan under kulturhuvudstadsåret 2014.


För närvarande finns två pilgrimsleder som utgår från Umeå stads kyrka, en åt väster och en åt öster, ungefär två mil långa. Med hjälp av GPS ser vandraren sin placering på kartan.

Leden passerar kyrkor och andra rastplatser, där vandraren får tillgång till ljudfiler med andakter, andliga övningar, sånger och psalmer, samt texter om platsen.

Pilgrim Umeå fungerar på alla smartphones och laddas ner från Google play och Appstore.

Spira om: På vandring

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!