Spira

Mikael Åberg arbetar med skulpturen Hoppare i sin verkstad på Haga. Bild: Anna-Karin Drugge

Två intryck av "Hoppare"

Ett av Umeås fyra nya konstverk är Mikael Åbergs "Hoppare" som ska stå utanför Umeå stads kyrka.
Så här tänker konstnären själv och kyrkoherde Kenneth Nordgren om skulpturen.

ar1404b_tolkningMikael Åberg, konstnär:

Jag tycker mycket om att arbeta med barnperspektiv, så det fastnade jag för snabbt. Temat handlar om existentiella frågor, om mörker och ljus.

Jag läste och hämtade inspiration, bland annat i psaltaren 139, och tog fasta på ljuset, vad som leder människan framåt i livet. Där tycker jag att barn är föredömen många gånger, med sin ohämmade nyfikenhet, fantasi och upptäckarglädje. De får för sig något och följer sin första impuls, reflekterar inte så mycket eller funderar på om det är bra eller dåligt.

Det är en påminnelse för vuxna, som lätt glömmer bort sådana saker. Vi fastnar i »vad ska andra tycka« och blir mer rädda av oss.

 

ar1404c_tolkningKenneth Nordgren, kyrkoherde:

Ett barn sitter där, rätt upp och ner, och betraktar tillvaron genom ett cyklop. Ett seende och inte alla intryck på samma gång som jag utsätts för i ett höghastighetssamhälle.

Med cyklop ser man under ytan, under ytligheten, och när barnet tittar nedåt med sin koncentrerade blick uppstår speglingar i marken. Som tre punkter markerar de tre vattenspeglingarna en fortsättning. Tanken blir inte avslutad. Den kräver en fortsättning. Livet blir jag aldrig klar med, men det visar mot något större.

De tre speglingarna blir tecken, aningar, öppningar därför att de speglar det himmelska mitt i det jordiska; något högre landar på marken där jag går. Just som tillvaron kan öppna sig i benådade ögonblick.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Tema Tolkning

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!