Spira

Våfflor á la medeltid serveras i Backens kyrka. Bild: Peter Lindegren

Våfflor på medeltida vis

Med inspiration från medeltiden bjuder Inger Lohmander och Klara Fjällström på våfflor med såväl fårost som saffran i Backens kyrka. Under Umeå2014 blir det flera tillfällen att provsmaka, exempelvis vid kyrkkaffet på söndagarna.

Kategorier: Recept  Umeå2014 

Det är Umeås år som kulturhuvudstad som fått Inger Lohmander och Klara Fjällström att arbeta fram sin våffelmeny. Planen är att  servera dem vid kyrkkaffet under året och med Backens kyrkas historia i åtanke har det en självklar medeltida prägel.

- Våfflor serverades både till vardag och fest, berättar Inger, som är präst i Umeå landsförsamling. De gick lätt och snabbt att laga över öppen eld. Vad som var i avgjorde graden av festlighet.

Hon har fördjupat sig i medeltidens mathistoria och fann att den inte var så grå och tråkig, som vi kanske inbillar oss. Handeln med kryddor tog fart i Västeuropa. Ingefära, kanel, saffran, anis och salt var viktiga ingredienser som också gav smak till våfflorna.

- Det är först på 1900-talet som våfflor börjar hänga samman med vispgrädde och sylt, säger Inger och på den stora träbricka där hon och Klara Fjällström dukat upp sin meny är det helt andra variationer som presenteras.

Klara, som arbetar som husmor i församlingen, tycker det är roligt att sätta sig in i medeltidens tankar om mat.

- Det känns kul att via smaken få uppleva en annan tidsepok, säger hon och berättar att just våfflor var hennes signum när hon tidigare drev ett eget kafé. Även om de här har en helt annan form och andra smaker.

- Ska jag vara ärlig är jag själv mer förtjust i de söta smakerna!

Medan hon serverar varmt ingefärsvatten berättar Inger om de idéer kring ätande som fanns under medeltiden. Först skulle magen öppnas med något lättare, en aperitif, bestående av till exempel en dryck eller kanderad ingefära.

När sedan middagen avlutades serverades fänkålsfrön eller dragéer med ost - magen skulle stängas.

- De våfflor vi presenterar är våra skapelser av hur vi tror att det kan ha varit, erkänner hon. Det vi vet är att de här ingredienserna och smakerna fanns med, men själva kompositionerna är egna idéer. Det är kanske det som varit det roligaste, att fundera ut smakpaletten.

- Jag bara längtar efter att folk kommer hit, så vi får bjuda dem på detta! utbrister Klara och Inger håller med.

- Det är ett sätt att hedra en gäst att få bjuda på något riktigt gott, säger hon.

Cajsa Wargs »sura grädd-vaflor«

Ingredienser

  • 3,75 dl crème fraiche (förr användes sur grädde)
  • 6,5 dl vatten
  • 1,75 dl smält smör
  • 2 ägg
  • Ca 5 dl vetemjöl

Gör så här:

Klart godkända och till och med godare än många nutida recept.

Vispa ihop alla ingredienser. Grädda i våffeljärn.


Servera med något av följande 10 medeltida tillbehör:

  1. Getost med honung och rostade hasselnötter
  2. Hela hallon, rosensirap, en klick len färskost
  3. Osötade blåbär med kardemummacrème
  4. Hjortronsylt och en stor kula glass
  5. Saffransgrädde med raspad mandelmassa
  6. Fårost och torkat rökt kött
  7. Äppelsallad med kanel, russin och ingefärssmör
  8. Stekt fläsk och rårörda lingon
  9. Rökt lax, färskost toppad med riven pepparrot och gräslök
  10. Björnbär och en klick mandelgrädde med mynta

Senast uppdaterad: 6 februari 2014

Dela

Våfflor på medeltida vis.

Bild: Peter Lindegren

- Mat är kultur, tycker Klara Fjällström som tillsammans med Inger Lohmander testar våfflor som ska serveras vid kyrkkaffet i Backens kyrka.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!