Spira

Vadå pilgrimsvandra?

Vad är det för skillnad på en pilgrimsvandring och att bara gå?
Vi frågar Erik Hansson, diakon i Ålidhemskyrkan och en av initiativtagarna till pilgrimsappen Pilgrim Umeå.

ar1403b_erik_hanssonVad är en pilgrimsvandring?

- Framför allt är det en inre vandring. Den yttre vandringen fungerar som ett stöd. Att vandra till en helig plats är en vana som funnits lika länge som människan. Det handlar om att hitta ett inre centrum, en helig plats, en mötesplats med Gud, och under en vandring kommer den processen igång.

 

Vad är skillnaden mot att bara vandra?

- Att gå för motionens skull är bra, men det är ingen pilgrimsvandring. Enligt definitionen ska det finnas ett uppbrott, en väg och ett mål, med Gud som en central del. Samtidigt finns det inga gränser i andligheten. Om någon känner att »jag pilgrimsvandrar« är det jättebra!

 

Vad ger det att pilgrimsvandra?

- Visst kan det ge en massa saker som vänner, frisk luft, skoskav, nya vyer, enklare livsstil och så vidare. Men samtidigt är nyttan inte det väsentliga. När ens inre jag väcks till liv, frågar det inte efter nytta. De frågorna måste lämnas vid vägkanten.

 

Varför har ni skapat en pilgrimsapp?

- Vi i Umeås kyrkor pilgrimsvandrar nu och då, men har saknat en pilgrimsled. Att få tillstånd att dra en led med fysiska märken är svårt, så vi skapade en digital led i stället. Nu när den finns kan den användas av kyrkorna för vandringar utan mobilen också.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Spira om: På vandring

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!