Spira

Vardagstankar: "Nu vänder det"

"Jag skriver i min almanacka och känner mig rätt så nöjd över mitt välplanerade liv. Men nånstans inne i mig gnager en oro." Susanne Dahl skriver om kontroll och isar som brister.

Kategorier: Vardagstankar 

Jag vill gärna ha kontroll. Jag tycker om att göra upp planer. I morgon, nästa vecka, i sommar när vi får semester - då!

Jag skriver i min almanacka och känner mig rätt så nöjd över mitt välplanerade liv. Men nånstans inne i mig gnager en oro, för jag vet att jag aldrig kan veta eller kontrollera. Författaren Håkan Nesser skriver: "Livet är så förbannat bräckligt. Och så förbannat normalt ända fram till den där sekunden då allt brister." Så är det. Som en vandring över nattgammal is, sådana är villkoren.

Vem vågar ge sig ut? Gå utan att tveka över den tunna isen? Jag erkänner att jag ibland väljer att blunda. Jag tänker: Bara jag använder säkerhetsbälte och cykelhjälm. Bara jag äter näringsrik mat och motionerar regelbundet. Och någonstans inom mig vet jag att det inte förändrar någonting. Det tar inte bort de risker som är en del av livet, det förändrar inte tidens gång, de första grå hårstråna, skörheten.

Någon har sagt att: »Livets seger över döden handlar inte bara om påskens tomma grav: det händer när krokusen blommar i den nyss gråa gräsmattan, det är flyttfåglarnas återkomst, det är återseendets glädje, tillit som kan växa på nytt. Det finns mycket som kan verka förlorat i livet men som kan återfinnas på ett nytt sätt.«

För mig ger påsktiden hopp - det är nu det vänder. Vårisarna brister. Dagarna blir allt längre. Värmen kommer tillbaka.

Isen jag går på är tunn. Det är villkoren med att vara människa. Ändå vet jag att när isen smält ligger vattnet där spegelblankt och klart. En sommarkväll, om några månader, vadar jag ut i det stilla vattnet. Lägger mig ner och låter vattnet bära. Det finns flytkraft så det räcker - jag sjunker inte, jag är buren.

Senast uppdaterad: 10 april 2014

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!