Spira

Vardagstankar: "Omöjligt tills det är gjort"

"Det var ett sommarmöte fyllt av hopp. Inte orealistiskt och naivt, men hoppfullt realistiskt."
Lisa Tegby skriver om att skapa fred.

»Jag är en sån som ser möjligheter, inte svårigheter.« Det uttrycket hör jag ofta inför anställningar och i intervjuer. Ofta känns påståendet genuint. Här är en som vill något och tänker ta itu med saker och ting. Visst finns det också gånger då det känns inlärt, så ska man ju säga, men inställningen att se det möjliga - jag gillar den.

För några veckor sedan var jag på sommarmöte med Förbundet Kristen humanism. »Fred - besinning och utmaning« var temat. Ett tungt ämne kan man tycka när nyheterna denna ofredens sommar handlat om Gazakrig och Ukrainakris och inbördeskrig i Irak och Syrien och allt det andra. Är fred möjlig? Kan våldsspiralen brytas mellan Israel och Palestina, i Irak och på alla andra ställen?

Det var ett sommarmöte fyllt av hopp. Inte orealistiskt och naivt, men hoppfullt realistiskt. Vi åkte därifrån glada och energiska. Freden finns kanske inte bakom nästa hörn men bakom näst-näst-nästa. Om vi är med och odlar fram den, om vi göder den och stöder den.

Vi kan skapa fred med civila fredskårer utan vapen, sa Anders Mellbourn. Om kampen för demokrati får vara för en demokrati som inte är kristen eller muslimsk eller judisk utan bara demokrati, sa Mohammad Fazlhashemi. Om vi lever det vi tror på, nämligen att freden är Guds grej, sa KG Hammar. FN har äntligen förhandlat fram ett avtal om vapenhandeln, sa Kristna fredsrörelsen. Och Marika Griehsel citerade Nelson Mandela: Mycket ser omöjligt ut tills det är gjort!

Att se svårigheter. Och möjligheter. Sån var han, Mandela, i ord men mest i handling.

Om vi använder vår tro på det möjliga inte bara för vår egen del utan för världens rättvisa och fred, då…!

Senast uppdaterad: 4 september 2014

Dela

Lisa Tegby

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!