Spira

"Vi kan dela en andlighet och en sångskatt och inspireras av olika traditioner", säger prästen Lars Segerstedt om församlingens Taizémässor. Bild: Ulrika Ljungblahd

”Det är så mysigt, man blir så lugn”

Enkla sånger, ljuständning och tystnad.
- Det är inte som i Taizé, men det närmaste man kan komma, säger Linnea Sandström Normark, om Taizémässorna i Mariakyrkan.

Kategorier: Spira besöker 

Framför kyrkbänkarna står ett gäng meditationspallar. I klostret i franska Taizé sitter alla på golvet, men när Mariakyrkan firar Taizémässa en torsdagkväll i månaden är sittställningen valfri. Gymnasieungdomarna Linnea Sandström Normark och Frida Fröberg har varit i Taizé flera gånger och tycker om gudstjänstformen.

- Det är så mysigt, man blir så lugn. No worries, säger Frida Fröberg.

- Ja, man behöver inte tänka särskilt mycket eftersom låtarna är så lätta, säger Linnea.

En Taizémässa består av enkla sånger, tystnad, ljuständning, böner och nattvard. Det är stillsamt och musiker Marianne Lestander växlar gärna mellan piano och orgel. I kväll har hon sällskap av en gitarrist, andra kvällar av en flöjtist.

Prästen Lars Segerstedt leder första delen av gudstjänsten sittande på golvet, iklädd en mässhake för vardagar i säckväv med en liten guldkant. Fokus i mässan är bön, tillbedjan och reflektion. Predikan är ersatt med några minuters tystnad för egen eftertanke. Taizé kan inte flyttas till Umeå.

- Men vi kan dela en andlighet och en sångskatt och inspireras av olika traditioner, säger Lars Segerstedt.

Senast uppdaterad: 26 mars 2015

Dela

Vardagsmässa

När? Varje torsdagskväll kl 19.30-20.00

Var? Mariakyrkan

Hur? En gång i månaden firas Taizémässa, övriga torsdagskvällar vanliga veckomässor. ˝Mässa˝ innebär att gudstjänsten innehåller nattvard.

Fler? Vardagsmässor firas i flera av Umeås kyrkor, oftast på torsdagskvällar, men även vissa morgnar.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!