Spira

5 sätt att göra en pilgrimsvandring

På jakt efter frihet, enkelhet och andlighet? Testa en pilgrimsvandring!

Kategorier: Andlig friskvård 

"Den längsta resan är resan inåt" skrev Dag Hammarskjöld och sällan blir det mer uppenbart än under en vandring. Den fysiska vandringen kan ge en tydlig bild av livet. Vad har jag med mig i ryggsäcken? Var hittar jag vettiga rastplatser och vem är min medvandrare?

I semestertider är pilgrimens sju nyckelord kanske särskilt lockande, eller vad sägs om frihet, bekymmerslöshet, enkelhet, delande, tystnad, långsamhet och andlighet?

Så packa en enkel matsäck och börja gå!

 

1. Gå med appen

Ladda ner appen Pilgrim Umeå till mobilen och välj mellan två olika leder. De är på vardera cirka två mil och går inom Umeå. Senare i år kommer ytterligare en led från Tavelsjö till Backens kyrka.

2. Gå i grupp

Anmäl dig till en gemensam vandring i Umeåtrakten. Svenska kyrkan arrangerar både längre och kortare pilgrimsvandringar vid exempelvis Nydalasjön och i Strömbäck.

3. Gå kända stigar

En enkel vandring kan starta i hemmet. Välj ett lämpligt slutmål, som en kyrka eller vacker plats. Upprepa korta böner i samma rytm som du går, exempelvis "Välsigna och bevara". Stanna till vid platser som är viktiga för dig.

4. Gå med en vän

Ta med en vän och en bok, till exempel "Vandra med Frälsarkransen" eller "Lilla pilgrimsboken". Välj en lämplig sträcka. Gå vissa partier i tystnad och be de enkla bönerna tillsammans vid några stopp. Glöm inte att ta med något att fika.

5. Gå en känd led

Tid och pengar? Gå en lång, känd pilgrimsled till Santiago de Compostela i Spanien, Nidarosdomen i Trondheim eller Dag Hammarskjöldsleden från Abisko. Ibland ordnas gruppresor, men pilgrimer kan också åka på egen hand.

Senast uppdaterad: 21 maj 2015

Dela

Pilgrimens attribut är stav, kängor, kors, hatt och ryggsäck.

Bild: Anna Karlsson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!