Spira

Bild: Kristina Alfonsdotter

Ber för fred tillsammans

Vid lunchtid en gång i månaden vill människor med olika tro träffas för att be för fred.
- Här kommer att bli knökfullt, säger Amal Jabar Thamir, om samlingarna på Campus.

"För oss som vill be för fred tillsammans med andra oavsett tro eller livsåskådning". Så beskrivs Bön för fred som hålls i lokaler på Umeå universitet. Initiativtagare är Kyrkan på Campus.

- Med det som händer i världen är det lätt att få bilden att religion är förknippat med krig. Vi vill visa att vi är med varandra, inte mot varandra, säger studentdiakon Åsa Norin på terminens första träff då vårens samlingar ska läggas upp.

- Vi vill mötas, bygga förtroende och visa att "Jag vill dig väl och du vill mig väl", säger studentpräst Mattias Hjalmarsson och Amal Jabar Thamir håller med.

- Det är jättebra! Jag tror att många vill vara med och be för fred i världen. Vi kommer inte att rymmas i den här lilla salen! säger hon, som leder projektet Flyktingguide/Språkvän i Umeå.

Efter en stunds samtal enas gruppen om att lunchbönen ska innehålla en stunds tyst bön och textläsning om fred ur flera traditioners skrifter, som suror i Koranen, verser ur Bibeln och buddhistiska sutras.

- Hur är det med ljuständning? Är det en universell symbol? undrar studentpräst Susanne Dahl och Amal Jabar Thamir svarar att de inte tänder ljus i moskén, utan mest i hemmen. I en gemensam samling skulle den som vill kunna tända ett ljus för fred eller lägga in en egen tolkning i ljuständningen.

Amal Jabar Thamir tycker att kunskap om varandras religioner är viktigt i Umeå.

- Det skadar inte att besöka en kyrka eller en moské. Det ger kunskap, säger hon. Våra barn firar påsk, fast de inte är kristna, precis som de flesta svenskar firar högtider utan att riktigt vara medvetna om vad de firar. Ingen ska behöva skämmas för att de har en tro - eller för den skull inte har en.

Särskilt angeläget är det med kunskap efter all rapportering om IS i Syrien.

- Islam betyder fred. IS bara försämrar för muslimer. De tar något enstaka citat ur Koranen och hjärntvättar människor, säger Amal Jabar Thamir.

Idén att samlas till "Bön för fred" kommer till viss del från fredsmässan som firades på nyårsdagen i Ålidhemskyrkan. Då delade bland andra buddhister, kristna och muslimer texter och tankar.

- Det är så lätt att hamna i det teoretiska, som: Vad tycker ni? Vad vill vi? i stället för att göra något tillsammans, säger Mattias Hjalmarsson.

- Ja, religionsdialog blir lätt att vi pratar om varandra. Jag tror att vi kan leva vår tro och handla samtidigt - vi är inte bara för fred, vi gör fred, säger Susanne Dahl.

Senast uppdaterad: 26 mars 2015

Dela

Bön för fred

Torsdagarna 16 april och 21 maj kl 12.15-13.00

Kyrkan på Campus lokaler Naturvetarhuset

kyrkanpacampus.se

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!