Spira

Bortom horisonten

Ingen av oss ser bortom horisonten. Hur vi än försöker så är den en gräns för vad vi kan ta in med våra sinnen. Men vi kan ana något och försöka föreställa oss vad som finns där med hjälp av olika bilder.

Kategorier: Krönika 

Det stora okända börjar där det bekanta slutar. För många är det främmande att föreställa sig vad det kan vara, och det känns mest tomt, kanske skrämmande. För andra är det tomma en öppning mot något ännu större.

Det är som en lång båtresa på havet. Resan mot horisonten pågår ständigt, utan att någon upptäcker när den är passerad, för resan fortsätter.

Men för den som står kvar på stranden ser det ut som att båten försvinner i det tomma. Det kan vara svårt att föreställa sig något på andra sidan, särskilt när det är helt mörkt. Men det händer att något ljusnar, och det börjar alltid bortom horisonten, en ny dags möjligheter.

Och så är det kanske med det eviga ljuset. Det stiger upp mot oss från andra sidan av horisonten. Först som en aning, sedan som en möjlighet, och så kan det växa fram en visshet. "I himmelen, i himmelen." (SvPs 169).

Senast uppdaterad: 22 oktober 2015

Dela

Kenneth Nordgren, kyrkoherde Umeå.

Bild: Peter Lindegren

Bibelordet

"Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se."

Hebreerbrevet kapitel 11, vers 1

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!