Spira

Därför funkar Frälsarkransen

Radbandet Frälsarkransen fyller 20 år och firar med en ny grön pärla för miljön och medmänskligheten.
- Kransen är enkel att bära, förstå och fylla med egna erfarenheter, säger Erika Gillblad, som haft sin i drygt ett år.

Knappast kunde biskop Martin Lönnebo ana vilket genomslag Frälsarkransen skulle få när han satt där på kaféet i Grekland och noterade hur både kristna och muslimer snurrade på sina radband. Han var en av få som inte hade något i händerna, så han började skissa på ett ekumeniskt radband. 2005 började armbandet Frälsarkransen med de 18 pärlorna säljas av förlaget Verbum och har sedan dess sålts i hundratusentals exemplar världen över.

Och användningsområdena är många. Konfirmander använder kransen i stället för lärobok, samtalsgrupper utgår från pärlornas teman för att prata om livets glädje och sorg och pilgrimsvandrare stannar till vid pärlorna för reflektion. Dessutom bär otaliga personer kransen runt handleden eller i fickan för egen andakt och påminnelse.

En av dem är Erika Gillblad, lärare i Umeå, som fick sin nuvarande krans i julklapp för ett drygt år sedan. Hon använder armbandet i perioder, både som en påminnelse för egen del och som en symbol för sin tro.

- Det är skönt att ha den på. Den är lite som fiskens tecken var för de första kristna, säger hon. I dag kan vem som helst ha ett kors som ett smycke, men jag tror inte man bär Frälsarkransen utan att vara kristen.

 

Innerlig och andlig

Den känslan av delaktighet tror Linda Vikdahl, präst och religionsvetare, är en viktig förklaring till Frälsarkransens stora spridning. Den är en symbol för en tillhörighet och gemenskap, som inte korset står för lika tydligt längre.

- Jag tror att det mycket är en identitetshandling att ha den på sig. Kransen är ett tecken på att bäraren tillhör en gemenskap som är mer innerlig och andlig än institutionell, säger hon.

Frälsarkransen blir på så sätt ett tecken på människor som vill ta sin kristna tro på allvar, och som samtidigt vill ha stort utrymme för egna frågor och tankar. Genom att Frälsarkransen är en relativt ny symbol inom kyrkan är den inte belastad med förutfattade meningar och föreställningar. Den uppfattas inte auktoritär och passar därför människor i vår tid.

- Jag får plats med mitt eget liv, mina erfarenheter och min andlighet i den här symbolen, säger Linda Vikdahl.

Det håller Erika Gillblad med om.

- Den är enkel att förstå och göra sin egen tolkning av, säger hon.

I sin egen bön använder Erika Gillblad mest kärlekspärlorna - "det är bra att det finns två" - och hemlighetspärlorna - "för mig är bön privat".

Hemlighetspärlorna är tre små vita pärlor mellan kärlekspärlorna och den svarta pärlan. I Martin Lönnebos beskrivning av pärlorna rymmer de hjärtats innersta hemligheter, de som vi inte pratar med någon om, eller som vi inte ännu har ord för.

 

Grönt som hoppet

I den nya versionen av Frälsarkransen har Martin Lönnebo bytt färg på en av hemlighetspärlorna till grön.

- I originalutgåvan var alla hemlighetspärlor vita, säger han. Jag tänkte: alla färger finns i det vita ljuset. Men vi behöver ibland påminnas om att vi får lämna även våra jordiska drömmar till Gud. Med den gröna pärlan mellan tumme och pekfinger kan vi frimodigt sjunga Franciskus Solsång. Jorden och universum är idel hemligheter och under. Vi kan bekänna vår kärlek till allt levande. Vi är födda gröna. Grönt är diakonins tecken.

Diakonen Carin Nygren i Umeå kom i kontakt med den gröna pärlan under sin diakonutbildning i fjol. Grönt är diakonins och medmänsklighetens, naturens och miljöns färg. En diakonskjorta är grön, precis som olivbladet som finns på diakonens emblem för att påminna om kvisten som duvan kom med till arken i berättelsen om Noa.

- Grönt är växtens och hoppets färg, så diakoni och miljö går in i varandra, säger Carin som tycker att pärlan påminner om att ett hållbart liv handlar både om den inre människan och om hur vi behandlar varandra och naturen.

- Det går inte att fortsätta att sätta våra egoistiska behov i centrum och exempelvis våldföra oss på naturen som vi gör. Ibland när jag varit på retreat upplever jag allt så heligt, vartenda litet grässtrå! Människovärdet och heligheten finns verkligen i varje del av skapelsen.

Carin Nygren tror att radbandet kan vara en konkret hjälp för människor att samla sig och inte tappa bort det viktiga i en ofta stressad tillvaro.

- Det vi behöver allra mest lägger vi oftast bort först, oavsett det är motion eller enskild andakt, konstaterar hon.

Senast uppdaterad: 17 februari 2015

Dela

Frälsarkransen

ar1501b_fralsarkransen
  • Frälsarkransen är ett modernt radband skapat av Martin Lönnebo 1995.
  • 18 pärlor med olika färger och betydelser bildar armbandet.
  • Tillverkningen sker för hand i Indien där de anställda får rättvis lön och skolgång till barnen.
  • Royaltyn går till Individuell människohjälp där Lönnebo inrättat en fond för unga med utvecklingsstörning.
  • Läs mer i någon av de många böcker som finns om Frälsarkransen.

Fler varianter på kransen

I mobilen

ar1501c_fralsarkransen

Om du hellre har ett radband i mobilen än runt handleden passar appen Frälsarkransen från Verbum.

Den virtuella kransen har förklaringar för varje pärla. Det går också att lyssna till böner och skriva ner egna tankar.

Appen finns både för iOS och Android.

 

Samisk version

ar1501c_fralsarkransen

I den samiska frälsarkransen har pärlorna ytterligare symbolik. De är tillverkade av samiska hantverkare och kopplade till samisk kultur. Gudspärlan är i silver. Metaller, och särskilt silver, står för beskydd enligt samisk tradition.

Jagpärlan är en mångfacetterad pärla i silver för att visa att vi människor har många olika sidor.

Doppärlan i glas innehåller de fyra samiska färgerna, gult, grönt, rött och blått.

Ökenpärlan är gjord av renskinn. Kärlekspärlorna är alspånsfärgade pärlor av björk. Den blå bekymmerlöshetspärlan, de tre hemlighetspärlorna och den vita uppståndelsepärlan är tovade i ull.

 

Som trädgård

Intill Kågedalens kyrka i Kusmark, strax norr om Skellefteå, ligger en böne- och meditationsträdgård med Frälsarkransen som förebild. Frälsarkransen - Bönens trädgård har öppet sommartid.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!