Spira

Rolf Appelblad är förtroendevald i Svenska kyrkan och entusiastisk dansare. Han instruerar bland annat på Kafé Station. Bild: Peter Lindegren

˝Dans borde skrivas ut på recept˝

Så fort Rolf Appelblad får chansen dansar han gammaldans.
- Det är synd om dem som inte dansar!

Kategorier: Eldsjälen 

Fredagskväll på Kafé Station samlas musiker och intresserade för att få sig en rejäl dos av gammaldans. Kvällen inleds med en timmes utlärning. Rolf Appelblad, som är en av instruktörerna, tycker om blandning av äldre och yngre.

- Medelåldern ökar bland oss som dansar så det är skojigt med de yngre, säger han. Både musiken och dansen är en del av vår kulturhistoria och därför är det så viktigt att den lever kvar och sprids till nya generationer.

Det var i och med Rolfs pension som hans dansande tog fart på allvar. Han gick med i Björkstalaget och började arrangera kurser på Sundlingska gården i hembyn Tavelsjö. Även om han är lite av en ålderman i sällskapet på kaféet känner han sig inte alltid så, för ibland är det han som får lära sig något nytt.

- Jag har fått ta till mig ett nytt språkbruk. Nu säger jag förare och följare i stället för kavaljer och dam eftersom personer av samma kön kan vilja dansa tillsammans.

Styrkan i gammaldansen ligger i den naturliga glädjen i både musiken och rörelserna, tycker Rolf Appelblad.

- Jag skulle önska att alla kunde få känna den glädjen - det borde skrivas ut dans på recept!

Senast uppdaterad: 22 oktober 2015

Dela

Folkdans på kafé

Umeå folkmusikförening ordnar regelbundet danskvällar med visstuga på Kafé Station. Umeås folkmusiker spelar. Kvällen inleds med instruktion för nybörjare.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!