Spira

Catia Ucker och Isabella Reinmann Gnas dricker ur den brailianska nationaldrycken chimarrão under sitt besök i Tegs församling. Bild: Lina Eriksson

”Det går bra att krama svenskar”

Det är inte bara svenska volontärer som besöker andra länder. I vår har Tegs församling haft besök av Isabella Reinmann Gnas och Catia Ucker från Brasilien.

Kategorier: Eldsjälen 

Sverigebesöket inleddes i Sigtuna med en förberedande kurs om kultur och historia.

- Någon berättade att svenskar inte gillar kroppskontakt och att det inte går att bara krama någon, säger Isabella Reinmann Gnas. Då var det nära att jag åkte hem direkt!

Hon och Catia Ucker tillbringade fem veckor i Tegs församling innan de åkte vidare till andra platser i Sverige. De ser likheter, men också skillnader mellan ländernas kyrkliga liv.

- Den lutherska kyrkan i Sverige känns mer katolsk, säger Isabella. Ni tänder ljus hela tiden och har krucifix medan vi har tomma kors eftersom Jesus har uppstått.

Catia tycker att det kommer lite folk till kyrkan. Hon tror att det kan bero på att svenskar inte anser att de varken behöver Gud eller varandra. Brasilien har stora klyftor, där alla måste hjälpas åt och där Gud behövs.

- Gud är det viktigaste i våra liv, säger Isabella. Gud har en plan och vi är aldrig ensamma.

Under sin tid i Sverige har de konstaterat att Gud, trots allt, är densamma för alla människor.

- Dessutom visade det sig att det går bra att krama svenskar också! avslöjar Catia och ler.

Senast uppdaterad: 21 maj 2015

Dela

Ung i världsvida kyrkan

Svenska kyrkans utbytesprogram för unga vuxna, som delar vardagsliv och engagemang i kyrka och samhälle under tre månader i Brasilien, Costa Rica, Filippinerna, Tanzania eller Sydafrika.

Läs mer på Svenska kyrkans webbplats

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!