Spira

Dorothy Day bad och protesterade

En kvinna med brinnande hjärta. Så beskriver Lisa Tegby en av sina stora förebilder, aktivisten, anarkisten och katoliken Dorothy Day.

När Lisa Tegby i förbifarten hörde talas om Dorothy Day blev hon intresserad och sökte mer information om denna amerikanska journalist, född i slutet av 1800-talet.

- Jag blev så glad när jag lärde känna henne, och fascinerad av hennes livsberättelse, främst av hennes brinnande engagemang för rättvisa, säger Lisa Tegby och beskriver Dorothy Day som något av en vildhjärna.

Dorothy Day var en amerikansk aktivist och anarkist som bland annat fänglades för civil olydnad när hon protesterade mot Vietnamkriget. Hon var kritisk till hur katolska kyrkan ställde sig på maktens sida, samtidigt som hon bad och gick
i mässan varje dag.

- Hon drevs av en lidelse som kom ur hennes tro, och hon hämtade kraft i tron. Hon var en person med vanliga mänskliga svagheter, men jag inspireras av hennes brinnande hjärta, hur hon använde sina styrkor till att kämpa för utsatta människor, och hur hennes tro och liv så självklart satt ihop, säger Lisa Tegby, som är präst i Umeå.

Senast uppdaterad: 10 september 2015

Dela

Lisa Tegby är präst i Umeå. En av hennes stora förebilder är den amerikanska journalisten Dorothy Day.

Bild: Lars-Gunnar Frisk

Citat Dorothy Day

"Jag blir inte lugn när jag tar emot nattvarden som andra säger att de blir. Jag blir upphetsad. Jag tänker på allt som Jesus vill att vi ska göra för honom innan vi dör."

Tema: Förebild

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!