Spira

En fridfull jul - så funkar det!

"Räcker det inte med klappar och julmat
- ska jag hinna känna julfrid också?!" Lugn, Spiras tips för julfrid handlar inte om att öka bördorna, utan att välja bort och acceptera.

På medeltiden handlade julfrid om att våldsbrott under jultiden straffades hårdare. I dag handlar friden snarare om lugn och ro.

- Egentligen är det viktigt med frid och sinnesro året om. Kanske kan julfriden fungera som barnet i julberättelsen, som en möjlighet som får växa under resten av året, säger Mattias Hjalmarsson, studentpräst som studerar psykoterapi.

Hans tips för julfrid baserar sig på terapiformen ACT (acceptance and commitment therapy), en utveckling av kognitiv beteendeterapi. En viktig del är att få syn på sina värderingar och mål.

- Det är bra att fundera på hur jag vill ha det i jul. Vad är viktigast för mig och familjen? Jag tror att för många handlar det om att umgås med vänner och släkt man tycker om och att få ta det lite lugnt, säger Mattias Hjalmarsson.

Ett hinder på vägen är alla måsten och förväntningar på hur julen ska vara. En metafor som används i ACT beskriver dessa kravfyllda inre röster som störande passagerare på en buss. Som busschaufför får jag acceptera att de finns där, men kan distansera mig från dem och ändå köra vidare mot mitt mål.

- Att tänka så skapar ett avstånd mellan mig och mina känslor och krav, och det blir lättare att förhålla mig till dem.

 

Jag "vill" istället för "måste"

Språket kan användas för att ta reda på vad man egentligen vill - att i stället för "jag måste rimma julskinkan" testa med "jag vill rimma julskinkan" eller "jag vill inte…" Kanske visar det sig att hela laddningen julmat inte måste lagas. Kanske kan familjen ordna knytkalas, och hjälpa till med framdukning och bortstädning. Det kan också vara viktigt att fundera på hur man vill umgås.

- Familjen är väldigt utelämnad åt sig själv vid jultid. Kanske ska man öppna upp och fira tillsammans med andra.

För många är julstädningen en plåga, medan det för Mattias är något viktigt - att få röja lite extra och göra fint. Den mesta maten på julbordet kan han däremot vara utan.

- Jag vill ha tid och utrymme att umgås, göra någon annan glad, och äta lammstek och sellerisallad, säger Mattias.

Så blir det julaftons kväll. Väl där visar det sig att pengarna inte räckte till så många klappar, Janssons frestelsen brändes i ugnen, alla i familjen är uttröttade och någon har kärlekssorg.

Inom ACT används bilden av att hamna i kvicksand när det handlar om att reagera på en jobbig situation. Instinkten är att kämpa emot, men ju mer man kämpar, desto mer dras man ner. Lösningen är att slappna av och luta sig lite bakåt.

- Kanske blir det inte som man tänkt sig, men allt går ju inte att styra över. Då är den bästa vägen att acceptera "så här blev julen i år". Det kommer ju en ny nästa år igen!

Senast uppdaterad: 10 december 2015

Dela

Bild: Kristina Alfonsdotter

Ta det lugnt!

Förr helgades julen genom julfrid. Från julafton till tjugondedag Knut undveks onödiga sysslor.

Tips för mer julfrid!

 1. Fundera före jul vad som är viktigast för dig och dina nära, och välj bort det som faller utanför.
 2. Förenkla och fördela uppgifter.
 3. Försök distansera dig från krav och måsten, kanske med hjälp av bussmetaforen (se texten).
 4. Ta reda på vad du verkligen vill genom att byta ut "måste" mot "vill" eller "vill inte".
 5. Om julen ändå inte blir som du tänkt - ta ett djupt andetag och luta dig tillbaka. Allt går inte att styra över.

Hur hittar du julfrid?

Anders Lundmark, kyrkovaktmästare

- Jag har mycket att göra i kyrkan inför julens alla konserter och gudstjänster och då kan det vara svårt att hitta den rätta friden. Då tänker jag att vi arbetar för att skapa en stunds lugn och julkänsla för dem som kommer. När allt är klart inför julottan, med alla ljusen tända och människor som strömmar in, då kommer min julefrid!

 

Jannike Norin

- För mig är julfrid att gå extra mycket i kyrkan, men också att vara med familjen och ha det skönt. Jag brukar inte hetsa upp mig över saker, särskilt inte över julen, den kommer ju ändå! Jag lärde mig att hantera stress en sommar när jag jobbade på camping. Allt möjligt kunde hända när som helst och det var bättre att hålla sig lugn och göra uppgiften än att stressa.

7 sätt att göra julen mer religiös

Vårt moderna julfirande är en blandning av religiösa och sekulära traditioner. För den som vill ha fler religiösa inslag kommer här några förslag från olika kristna traditioner.

 1. Ta del av julberättelsen!
 2. Ge mer!
 3. Hitta julfriden!
 4. Sprid väldoft!
 5. Duka för fler!
 6. Gör julen vit!
 7. Gå i kyrkan!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!