Spira

Vid påsk kommer fåruppfödarna Östen Jansson och Gunilla Bergh att ha omkring 100 lamm i ladan i Kasamark. Bild: David Dahlberg

Får lamm till påsk i Kasamark

Lamm och påsk hör ihop, och traditionen är både väldigt gammal och ganska ny. Följ med hem till fåruppfödarna Östen Jansson och Gunilla Bergh i Kasamark, som inväntar en anstormning av lamm till påsk!

När dörren in till ladan slås upp bryter ett nästan öronbedövande oväsen ut. Knappt 60 tackor, de flesta grå gotlandsfår men också en del vita leicesterfår, trängs förväntansfullt bräkande kring våra fötter. Östen Jansson, pensionerad präst och fåruppfödare sedan snart 40 år tillbaka, hojtar för att göra sig hörd:

- Vi ger dem kraftfoder nu när de snart ska lamma, och de hoppas på att få lite!

Inom ett par veckor inleds Östens och Gunillas mest arbetssamma tid på året - lamningsperioden. Då måste de se till fåren hela tiden för att inte riskera att förlora något, till exempel om en tacka stöter bort ett lamm.

- Då kan vi föda upp lammet med flaska. Det är bra att ha ett eller ett par flasklamm när vi får studiebesök, och så är det roligt för de blir extra tama, berättar Gunilla och klappar ett av fjolårslammen som fötts upp med flaska.

Trots att väckarklockan ofta ringer vid fyra-halv fem, och de ibland måste sova i skift, tycker Östen och Gunilla att lamningsperioden är en fascinerande tid på året. När den är över trängs omkring 100 lamm med tackorna i ladan, innan de släpps ut på sommarbete.

- Vi har ju djur för att vi tycker att det är roligt! Jag tillbringar mycket tid med att bara stå och titta på lammen som kutar och leker. Jag tror det är en lisa för själen att göra det, säger Gunilla.

 

Hit, till en höjd i Kasamark, flyttade paret i slutet av 70-talet, och köpte redan första sommaren två tackor och fyra lamm. Eftersom de flyttade till ett jordbruk behövde de djur som betade av marken och valde får som är lättskötta. Östens och Gunillas intresse för uppfödning och avel växte, och i början av 90-talet utökade de sin hjord.

I dag producerar de både kött och päls, och efter pensionen om ett par år har Gunilla planer på att lära sig färga och ta hand om den ull som klipps av fåren två gånger per år. Pälsen säljer de bland annat i form av stora skinn, sadelskydd, mössor och gungfår. De märker att intresset för produkter från får och lamm, särskilt närproducerade, ökar.

- Lammkött blir allt mer populärt bland kockar, och många invandrare vill äta lamm vid högtider, berättar Östen.

I Sverige föds lammen på våren och slaktas efter sommarbetet, så den traditionella tiden att äta lamm har varit höst och vinter. Traditionen att äta lamm till påsk är alltså inte särskilt gammal hos oss. I och med möjligheten att frysa kött eller importera från andra länder kan lamm nu ätas året om och allt fler väljer lammstek på påskmiddagen.

- Flera av våra kunder på hösten berättar att de sparar en stek till jul och en till påsk, säger Gunilla.

Även om det inte är länge sedan vi svenskar började äta lamm till påsk, är begreppet "påskalamm" välkänt och gammalt, på grund av den kristna traditionen.

- Vi är präglade av den judiska påskmåltiden, där lamm är en viktig del, trots att vi själva inte har haft en sådan påskmåltid. I kristendomen handlar ju påskalammet om Jesus, berättar Östen.

Judarnas påskmåltid firas till minne av uttåget ur Egypten. Då berättas att israeliterna slaktade lamm, dels till färdkost under flykten, dels till att stryka blodet på dörrposterna för att slippa den katastrof som drabbade egyptierna. När Östen var präst i Ersbodakyrkan anordnade han varje påsk en variant av en judisk påskmåltid, naturligtvis med lamm som en viktig ingrediens.

- Den sista måltiden Jesus firade var ju en judisk påskmåltid, med lamm och osyrat bröd. Vi valde ut delar för att knyta samman den judiska påskmåltiden med den kristna nattvarden och peka på hur de sitter ihop, berättar Östen Jansson.

 

Vid familjens eget påskfirande i Kasamark står också lammstek på bordet, men inte så mycket på grund av någon tradition.

- Vi äter gärna lamm i familjen när det passar, och eftersom barnen kommer hem till påsk och vill ha lamm har vi alltid en lammstek då!

Senast uppdaterad: 26 mars 2015

Dela

Östen Jansson och Gunilla Bergh i Kasamark väntar på ett 100-tal lamm som föds före påsk.

Bild: David Dahlberg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!