Spira

Fastar för att slippa fastna

"Det är så lätt att fastna." Det skriver kyrkoherde Kenneth Nordgren i en krönika om fastan.

Kategorier: Krönika 

Det är så lätt att fastna. Inte minst vid försök att ro en båt på grunt vatten nära stranden. Det har hänt mig flera gånger att jag fastnat mellan stenar. När jag har försökt att komma loss, har båten kilat fast ännu mer mellan stenar som skaver. Först när jag har rott lite längre ut på djupare vatten har det gått bättre.

I det vanliga livet är det också lätt att fastna, i vanor och banor som håller mig fast. Det kan vara ytliga saker, faktiskt sånt som jag inte tycker är så viktigt. Det kan slå mig en grå vardag att jag släpar med mig stenar som både tynger och skaver. Egentligen skulle jag vilja bli av med dem men jag sitter fast.

Och så kommer fastan till mig, med en inbjudan att ro ut på lite djupare vatten. Riktningen pekas ut av mitt svar på frågan vad som är viktigt; alltså riktigt viktigt. Det är frågan fastan ställer så att jag inte ska fastna i det ytliga eller bara stanna på grunt vatten. Det finns djup i tillvaron och det finns något djupare i mig. Det är inte alltid så lätt att finna det, än mindre formulera det. Det är inte heller så lätt att fasta. Men att göra det på djupet är att ta livet på allvar.

Senast uppdaterad: 16 mars 2015

Dela

Kenneth Nordgren, kyrkoherde Umeå.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!