Spira

"De bästa jular voro när inga pengar fanns" heter en dikt som Anneli skrivit i vuxen ålder. "Då köptes ingen alkohol, inga julklappar heller för den delen, men det var ett lätt val." Bild: David Dahlberg

Fick bara fira jul i fantasin

För Anneli Lindehell, uppvuxen med en alkoholiserad mamma, handlar en vit jul om att barn får en högtid med nyktra och ansvarstagande föräldrar.

Under uppväxten i Västerås under 60- och 70-talen var julen inte något Anneli Lindehell såg särskilt mycket fram emot. Eller jo, hon hoppades varje år att julen skulle bli bättre än de tidigare.

- Jag skapade mig en egen jul i fantasin utifrån berättelser av till exempel Astrid Lindgren, men när sagan mötte verkligheten var kontrasten brutal, berättar hon.

Julen var ingen frizon från mammans missbruk, utan kännetecknades av otrygghet och matbrist, liksom det övriga året. Från skolan eller socialtjänsten kom ingen hjälp. "De bästa jular voro när inga pengar fanns" heter en dikt som Anneli skrivit i vuxen ålder.

- Då köptes ingen alkohol, inga julklappar heller för den delen, men det var ett lätt val.

Anneli läser upp en rad dikter hon skrivit om julen - om julklappen från en hjälporganisation som visade sig vara ett kaffepaket, om Röda korsets efterlängtade matlådor, och om julen som den gestaltar sig nu med barn, ljus och ro.

- Jag har använt mig av verktyg som att skriva, sjunga och måla för att bearbeta det jag varit med om, berättar Anneli, som nu föreläser med sin berättelse och sina dikter tillsammans med döttrarna.

 

Läskigt när vuxna förändras

Syftet är att få människor att våga prata om missbruksproblem i familjen och att dela bilden av hur ett barn kan uppleva det att vara omgiven av omdömeslösa vuxna.

- För små barn är det oerhört skräckfyllt att se mamma eller pappa byta skepnad, även om föräldern blir mer timid. Julen ska vara trygg och självklart är det bra med en vit, nykter jul. För tonåringar handlar det om att vara en förebild. Barn gör som vi gör.

Annelis sätt att bidra till en trygg jul har varit att dela sin berättelse med människor i sin närhet, vilket har gjort dem försiktiga med sin alkoholkonsumtion. Hennes tips för den som vill ändra vanorna i sin omgivning är att vara ärlig och berätta att man tycker det är obehagligt.

- Det är viktigt att inte drunkna i det sociala regelverket, utan stå upp för sig själv och inte minst ge barnen en röst i sammanhanget.

Senast uppdaterad: 10 december 2015

Dela

Vit jul

Kampanjen "Vit jul" drivs av IOGT-NTO sedan 2007. Målet är att få fler vuxna att avstå från alkohol under julhelgen, för barnens skull. De genomför också alkoholfria jullovsaktiviteter.

"Ge barnen en vit jul" är en kampanj från Västerbottens läns nykterhetsförbund. I år ger de tillsammans med studieförbundet NBV ut en skiva med samma namn med lokala musiker som Sofia Jannok, Håll det äkta och Birgit Lindberg. Överskottet går till Bris.

Gör julen vit!

I kyrkan är julens och glädjens färg inte röd utan vit. På senare år har "vit jul" också fått betydelsen alkoholfri.

Läs mer om kyrkoårets färger.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!