Spira

Sisipho Sakawula är tre år och bor i ett av Kapstadens fattigaste områden. Hon är också fotograferad i årets julinsamling "Låt fler få fylla fem" för alla barns rätt till ett tryggt liv. Bild: ACT /IKON

Fira jul som Emil och Karl-Bertil Jonsson

Ge en gåva till den som inte har. Det är en viktig tradition vid de flesta stora religiösa högtider och julen är förstås inget undantag.

Julen är en tid av givande, även till personer utanför den egna familjen. Osjälviska handlingar lyfts gärna fram i fiktionen, som när Karl-Bertil Jonsson ger julklappar till stadens fattiga i kortfilmen från 1975 och Emil i Lönneberga bjuder fattighjonen i Katthult på julfest. I verkligheten skänker många svenskar gåvor via kyrkor och frivilligorganisationer, som exempelvis presentkort genom Svenska kyrkan i Umeås insamling.

Varje jul ordnar också Svenska kyrkan en insamling för människor i andra delar av världen. Årets julinsamling har temat Låt fler få fylla fem. På kampanjbilden ler treåriga Sisipho Sakawula. Hon bor i ett av Kapstadens fattigaste områden, där barn dör av undernäring, infektioner och bristande omsorg. Med hjälp av pengarna stöder Svenska kyrkan projektet mentormammor i Sydafrika, Swaziland och Etiopien, som gör hembesök hos familjer som behöver stöd för att säkra barnens hälsa. De upptäcker undernäring och sjukdomar och kan både förebygga och behandla.

- Mest talar vi om hygien, vikten av näringsriktig kost och fördelarna med att amma. Jag berättar också om farorna med att röka och dricka under graviditeten, säger Nozuko Selanes, som är mentormamma i Khayelitsha, Kapstaden.

Senast uppdaterad: 10 december 2015

Dela

Låt fler få fylla fem!

 1. Swisha valfritt belopp till 9001223
 2. Köp årets julklappar i Gåvoshopen
 3. Ge en gåva via bankgiro 900-1223
 4. Ge kollekt under advent och jul i kyrkan!

Ge mer!

Vid flera religioners högtider är det viktigt att ge till behövande, även utanför familjekretsen.

7 sätt att göra julen mer religiös

Vårt moderna julfirande är en blandning av religiösa och sekulära traditioner. För den som vill ha fler religiösa inslag kommer här några förslag från olika kristna traditioner.

 1. Ta del av julberättelsen!
 2. Ge mer!
 3. Hitta julfriden!
 4. Sprid väldoft!
 5. Duka för fler!
 6. Gör julen vit!
 7. Gå i kyrkan!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!