Spira

"Trots kylan här har människor så varma hjärtan." Det säger Derya Koyuncu, som är imponerad av umebornas vilja att ställa upp för flyktingarna som passerat Umeå. Bild: Lina Eriksson

Hon styrde upp hjälpen till flyktingarna

I höst har Derya Koyuncu jobbat ideellt nästan varje natt med hjälp till flyktingar på väg norrut. Hon är en av initiativtagarna till Refugees Welcome Umeå.

Kategorier: Eldsjälen 

Derya Koyuncu väntar på busstationen med fem killar från Syrien för att hjälpa dem upp på bussen till Haparanda. Hennes engagemang började i september när någon i ett nätforum frågade vem i Umeå som var ansvarig för arbetet med flyktingar på väg norrut. "Ingen, men jag kan styra upp det", svarade Derya, som tidigare engagerat sig mycket ideellt, i både Uppsala och Umeå. Sedan dess har hon jobbat de flesta nätterna.

- Det har inte varit det jobbigaste, utan att höra alla berättelser och känna att vi inte räcker till. Samtidigt har jag fått så mycket kärlek och blivit mer tacksam för det jag har.

I oktober ändrades nattågens tidtabell så det inte längre finns tid att kliva ombord och förse flyktingarna med mat, dryck, kläder och medicin. Refugees Welcome Umeås arbete ligger därför på is, men Derya Koyuncus engagemang har inte minskat. Nu jobbar hon extra på ett asylboende, vid sidan av studier till yrkesvägledare och jobb som personlig assistent.

- Mina tentor har inte gått så bra i höst, berättar hon med ett skratt. Men jag har fått stöd av mina lärare som också kommit förbi och jobbat!

Hon poängterar att inget hade varit möjligt utan alla volontärer och de som skänkt varor.

Senast uppdaterad: 10 december 2015

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!