Spira

"Hur ger jag bort julklappar utan att sabba miljön?"

”Jag tycker att det är jättekul att ge bort julklappar, men samtidigt vill jag inte bidra till överkonsumtionen. Hur kan jag lösa det?

Kategorier: Dilemmat 

Johan Jansson, konsumentforskare:

ar1506b_dilemmat"Det är en fin tanke att ge varandra gåvor vid jul, och lyckoforskning visar att vi människor mår bra av att göra något för andra. Problemet är att det blir mycket produkter som har en svår miljöpåverkan. Eftersom du är medveten om att konsumtionen leder till problem kan du besluta att bara välja produkter som är miljö- eller rättvisemärkta. Du kan se det som en extra present, att du tänker till när du handlar och gör något schysst.

När du handlar miljövänligt är det viktigt att inte vara ute i sista minuten. Det finns till exempel miljövänliga leksaker, men kanske inte i butiken på hörnet. Planera dina presenter och handla på internet. Det minskar också risken för impulsköp.

Det är inte lätt att stå emot konsumtionsnormerna i jultid. Den som har formulerat tydliga regler har lättare att leva enligt sina ideal. Det underlättar också att vara flera, ett tips är att prata med familjen i förväg. Finns det något litet ni kan förändra? Kanske bara ge en julklapp till varje person, eller ge bort upplevelser eller till välgörenhet?"

 

Simone Andersson, informatör på Umeva:

ar1506b_dilemmat2"Avfallsmängden per person i Sverige ökar varje år, och att ge bort köp- och slängprodukter bidrar till det. Själv köper jag gärna biljetter till konserter, teater eller något annat att göra tillsammans.

Vill du ändå ge bort en sak - köp något av bra kvalitet som håller länge, något ekologiskt eller närproducerat under bra förhållanden. Då kan det också bli prat om de frågorna på julafton.

Umeva arbetar för att minska avfallet, bland annat genom återbruk, och samarbetar med Returbutiken på Gimonäs. De nytillverkar också saker av återvunnet material, och där kan du hitta unika prylar att ge bort.

Vid jul märker vi att matavfallet ökar kraftigt. Kanske beror det på att många lagar mer mat från grunden, men jag tror att en hel del är svinn. Tänk gärna på att packa maten till julbordet i flera lådor och ställa fram lite i taget, så den håller sig bättre.

Det är jättebra att du börjat fundera kring de här frågorna! Ofta blir det en positiv effekt som sprider sig till fler områden i livet."

Senast uppdaterad: 10 december 2015

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!