Spira

"Hur kristna måste vi vara för att gifta oss i kyrkan?"

"Jag vill gifta mig i kyrkan. Min partner tycker att en borgerlig ceremoni passar bättre eftersom vi inte är så kyrkliga."

Kategorier: Dilemmat 

Dilemmat:

"Jag och min partner vill gifta oss, men kan inte enas om var! Jag vill gifta mig i kyrkan medan min partner tycker att en borgerlig ceremoni passar bättre eftersom vi inte är så kyrkliga. Vi går i kyrkan någon gång vid jul och jag tycker om att tända ett ljus i kyrkan ibland. Räcker det?"

 

Svar från Staffan Nygårdh

Präst i Ålidhems församlingar1501b_staffan

- Det här är en fråga som jag får ibland, och mitt svar är att man inte behöver vara kyrklig för att ta del av kyrkans tradition och riter. Det är kyrkan som bär tron och där kan ni få hjälp av dess långa sammanhang, riter och traditioner i livets olika skeden, som när er relation ska bekräftas för släkt och vänner.

- Jag skulle vilja hjälpa er att både förtydliga och avdramatisera vigseln - ni kan utforma och välja mycket själva, bland annat musik, bibelord och andra texter. Vad ni får vid en kyrklig vigsel är del av kyrkorummet, atmosfären, musiken, traditionen och Guds välsignelse.

- Jag minns en gång när jag blev ombedd att inte säga "Gud" så ofta i vigseln, men det är en självklarhet att nämna Gud i en kristen gudstjänst.

- Ett alternativ är att först ha en borgerlig vigsel och sedan en kyrklig välsignelse, då får båda parter lite av sitt.

- Jag skulle rekommendera er att söka upp en präst och prata vidare om era frågor och funderingar.

 

Svar från Sigbrit Normark

Borgerlig vigselförrättare i Umeå ar1501b_sigbritt

- Jag tänker att om ni tillhör Svenska kyrkan och vill göra något mer av er vigsel, som att vara i kyrkan och få hela den upplevelsen, ska ni välja det. Många människor har en egen, personlig tro, även om de inte går så ofta i kyrkan. Det här är en viktig dag i ert liv, och ni måste känna efter själva vad som blir den bästa upplevelsen för er.

- Ett dilemma jag ofta möter är när två personer med olika religion ska gifta sig. Då kan de välja borgerlig vigsel och ha två välsignelseceremonier efteråt. Par som gifter sig för andra gången väljer ofta borgerlig vigsel, eller de som inte vill göra så stor sak av den. Kanske kan en borgerlig vigsel också vara lite mer flexibel, i fråga om utformning och plats. Jag har vigt par på biografer och sandstränder, nu senast i Rådhusparken. Vad vi saknar är den religiösa aspekten och kyrkorummet, som kan göra vigseln till en större upplevelse.

Senast uppdaterad: 12 februari 2015

Dela

Fler frågor om kyrklig vigsel?

Kom på:

"Ska vi gifta oss? - temaeftermiddag om kyrklig vigsel"
Tegs kyrka kl 14-16, Alla hjärtans dag 14/2.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!