Spira

Inledare: "Glad för ljusen i grannarnas fönster"

Det är lätt att oja sig över julstress och hysteri så här under advent. All kommers, alla traditioner och måsten.

Och samtidigt. Längs vår radhusgata lyser adventsstjärnor och ljusstakar i vartenda fönster. Folk har ansträngt sig. Klättrat upp på vinden och hämtat adventslådan, grymtat över glödlampor som saknas och trots vardagsstressen lyckats hitta skarvsladdar så det lyser i decembermörkret.

Kyrkorna är fullsatta under julkonserter och gudstjänster. Vi sjunger "Bereden väg för Herran" och förstår knappt hälften av texten. Det är egentligen rätt omodernt, inte ett dugg tidseffektivt, men väldigt befriande. För det är så mycket som är mitt ansvar - ta rätt försäkring och ta ställning för det ena och mot andra. Men advent och jul behöver jag inte bära. Traditionen bär mig. Samtidigt bär vi tillsammans berättelsen vidare. Genom att nynna på sångerna och tända adventsstjärnan i köksfönstret påminner vi varann om att här och nu föds Jesus. Vi är inte ensamma. Gud finns mitt ibland oss - ofta i det allra enklaste och mest oväntade sammanhang.

Oops, nu fick ni visst en liten predikan. Men jag får ta chansen när julnumret har temat "7 sätt att göra julen mer religiös". En fridfull jul och gott nytt år till er alla!

Senast uppdaterad: 10 december 2015

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!