Spira

"Kan jag flyga utan dåligt samvete?"

”På semestern vill jag resa, ofta med flyg eller bil. Även om jag har dåligt samvete för utsläppen känns det som min resa inte
spelar någon större roll. Hur ska jag göra?”

Kategorier: Dilemmat 

Svar från Annika Nordlund

Miljöpsykolog vid Umeå universitet

"Det här tycker många är ett riktigt dilemma! Att ha dåligt samvete är ett tecken på att du inte riktigt lever som du lär, och då kan du antingen förhandla med dig själv "äsch, min resa är så liten", eller ändra ditt beteende. Det handlar om att skifta fokus från här och nu till något mer långsiktigt och globalt.Kanske kan du börja fundera i andra banor? Själva resandet kan ingå i semesterupplevelsen och inte bara vara en transport, till exempel en tågresa genom Europa, som ger vackra vyer. Kanske kan du semestra lite närmare, och inte åka till andra sidan jorden för att bada?

Men det här är en svår fråga. Vi har byggt upp samhället så att det är svårt att avstå från att resa. Vi har också lätt att tro att vi samlar på ett miljövänligt "konto" i vardagen genom att sänka temperaturer, källsortera och köpa second hand, och därför kan ta ut en semesterresa. Men en flygresa till Thailand kostar mer än det vi satt in."

 

Svar från Håkan Joëlson

Engagerad i hållbar utveckling inom Svenska kyrkan

"Ett dåligt samvete är ingen bra motor. Samtidigt tror jag det är viktigt att leva efter det en tror på, att vara sann mot sig själv, oavsett om det har små eller stora effekter. Du kan fundera på vad det är du vill uppnå med semesterresan. Är det att komma bort från vardagen, slippa vara tillgänglig och umgås med dina nära? I så fall kanske du kan göra det på ett sätt som stämmer med ett hållbart liv! Du måste kanske inte flyga, utan kan åka båt eller tåg.

Prata också gärna med andra så ni kan stötta varandra i att göra bra val och komma på alternativ.Vi människor måste göra vissa avgränsningar i hur vi lever, och kan antingen välja andras avgränsningar, eller våra egna.

Själv flyger jag numera aldrig inom Sverige, utan åker bara tåg, och undviker bilresor. Jag försöker inte se det som att avstå, utan som en utmaning för en större sak, som något jag kan bidra med utifrån tacksamhet för allt jag får i livet."

Senast uppdaterad: 21 maj 2015

Dela

Annika Nordlund, miljöpsykolog vid Umeå universitet.

Bild: Helena Andersson Holmqvist

Håkan Joelsson, engagerad i Svenska kyrkans hållbarhetsarbete.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!