Spira

Nr 2 2015

Ute den 26 mars

Tema: "Vägra hata - och sen då?"

Får lamm till påsk i Kasamark
Jens Sjöström om miraklet
5 dramatiska dagar i påsk


Innehåll

"Hur blir jag sams med min döda syster?"

"Jag och min lillasyster blev ovänner och tappade kontakten. Nu har hon oväntat dött och jag saknar henne."

Umeås judar håller låg profil

Judar i Umeå utsätts för glåpord och kränkningar, men vill bemöta hatet med kunskap, berättar Pia, som läste budkaveln på Rådhustorget.

 

De vill inte hata tillbaka

Kränkningar är vardag för många muslimer, särskilt kvinnor med sjal. Baraa Hudji, som läste budkaveln i Judiska föreningen, vill kämpa mot all form av diskriminering.

 

Möttes av applåder efter fredagsbönen

Som kristen möts Christofer Sjödin sällan av hat, men han vill markera mot våld riktat mot troende människor och läste därför budkaveln i moskén i centrala Umeå.

 

Ber för fred tillsammans

Vid lunchtid en gång i månaden vill människor med olika tro träffas för att be för fred. "Här kommer att bli knökfullt" säger Amal Jabar Thamir, om samlingarna på Campus.

Religioner i Umeå ska öva kris ihop

Snart får Umeå ett interreligiöst råd. Förebild är bland annat Coexist i Malmö.

 

Vacker tempelled kan skapa spännande samtal

Låt Tempelleden längs Lögdeälven bli en mötesplats för människor med olika livsåskådning. Det är tidigare FN-observatören Stig Wahlbergs vision.

 

Efter mirakulös hjälp gör Jens comeback

Jens Sjöström gick mot en professionell fotbollskarriär. Som 21-åring var han lagkapten och mötte intresse från fyra allsvenska klubbar. Sedan kom en ryggskada, sedan kom en huvudskada och sedan kom hjälp från oväntat håll.

 

Får lamm till påsk i Kasamark

Lamm och påsk hör ihop, och traditionen är både väldigt gammal och ganska ny. Följ med hem till fåruppfödarna Östen Jansson och Gunilla Bergh i Kasamark, som inväntar en anstormning av lamm till påsk!

 

Flyttar till torget i Jerusalem varje påsk

I tio år har de suttit i Jerusalem och ropat ut sina varor till försäljning. Eva Löfgren och Torborg Larsson är volontärer i Umeå landsförsamlings påskvandringar för grundskolans andraklassare.

Rädslan är kärlekens motpol

"Kanske är det mest exklusiva med Jesus hans radikala inklusivitet." Det skriver Kenneth Nordgren, kyrkoherde.

Ilar till av tillräcklighet

"Jag smakade just på ordet tillräcklig. Det kändes som att dricka vatten efter att länge varit utan." Det skriver Åsa Bergius efter första månaderna i Australien.

 

Påskens drama på fem dagar

Kvar i stan under påskhelgen? Upplev dramatiken i Umeås kyrkor!

 

”Det är så mysigt, man blir så lugn”

Enkla sånger, ljuständning och tystnad.- Det är inte som i Taizé, men det närmaste man kan komma, säger Linnea Sandström Normark, om Taizémässorna i Mariakyrkan.

 

Roger Falk: Vad är viktigt på riktigt?

"Jag måste ta hand om mig själv för att kunna hjälpa andra." Det säger Roger Falk, som är vice ordförande i IOGT Medmänniska Bakfickanoch försäljare av tidningen Vasaplan.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!