Spira

Nr 6 2015

Ute den 10 december 2015


Innehåll

 

Peppar sångkörer över hela Europa

Gröndal, organisk körsång och miljövän. Det gröna är ett starkt tema i Peder Karlssons liv, tidigare medlem i The Real Group. Numera är han umebo och frilansande körledare i Danmark.

"Hur ger jag bort julklappar utan att sabba miljön?"

"Jag tycker att det är jättekul att ge bort julklappar, men samtidigt vill jag inte bidra till överkonsumtionen. Hur kan jag lösa det?

 

En fridfull jul - så funkar det!

"Räcker det inte med klappar och julmat- ska jag hinna känna julfrid också?!" Lugn, Spiras tips för julfrid handlar inte om att öka bördorna, utan att välja bort och acceptera.

 

Fick bara fira jul i fantasin

För Anneli Lindehell, uppvuxen med en alkoholiserad mamma, handlar en vit jul om att barn får en högtid med nyktra och ansvarstagande föräldrar.

 

Så lever krubban hela advent

En av historiens mest kända berättelser. I en annan översättning "The Message" från Libris förlag.

”Jag kunde i alla fall le och säga välkommen”

Diakoni är grekiska och betyder tjänst. Nationalencyklopedin beskriver det som "kyrkans sociala ansvarstagande". För Alli Holmlund och Linn Hortlund i Umeå landsförsamling är diakoni möten med människor.

Sitt tyst eller sjung, bön har många språk

Sitta stilla med knäppta händer? Visst, men det finns många andra sätt att be.

 

Hon styrde upp hjälpen till flyktingarna

I höst har Derya Koyuncu jobbat ideellt nästan varje natt med hjälp till flyktingar på väg norrut. Hon är en av initiativtagarna till Refugees Welcome Umeå.

"I julens centrum står krubban"

"Min jul kretsar kring en och samma berättelse, gamla texter och kända psalmer." Det skriver Kenneth Nordgren i sin julbetraktelse.

Duka för fler!

Att lämna en tom dukad plats vid julbordet är en katolsk tradition. Det påminner om att Josef och Maria blev avvisade från värdshuset.

 

Utan evigheten blir allting bråttom

"Det är nuet som gäller, ändå är nuet aldrig allt." Så sammanfattar ärkebiskop Antje Jackelén kyrkans budskap om tiden och evigheten under en föreläsning i Umeå.

 

Fira jul som Emil och Karl-Bertil Jonsson

Ge en gåva till den som inte har. Det är en viktig tradition vid de flesta stora religiösa högtider och julen är förstås inget undantag.

Dubbla adventskonserter i Grisbackakyrkan

Grisbackakyrkan har dubbla adventskonserter lördag den 19 december med kören Al Dente, Erik Wäcklén och gästartist Emma Örnberg.

Inledare: "Glad för ljusen i grannarnas fönster"

Det är lätt att oja sig över julstress och hysteri så här under advent. All kommers, alla traditioner och måsten.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!